Husdrömmar & När låter ni era barn vara ute själva?

När våren sommaren kommer så kan jag erkänna att jag blir lite avis på folk som bor i hus/radhus.
 
Jag älskar våran lägenhet och jag älskar hur nära vi har till dagis/skola/centrum och familj men (!) hur underbart är det inte att bara öppna sin balkongsdörr och låta barnen gå ut där utanför och leka?
Man kan pyssla med sitt inne och samtidigt ha koll på barnen som är ute och leker.
Tänk att få grilla på sin egen uteplats. Att ha en pool till ungarna som dom kan plaska i, gungor... sitta till långa sena sommarkvällar ute på sin egen uteplats...?
Låta barnen sova i vagnen på terassen... Odla egna blommor och bär. Sitta och äta tillsammans där ute.
Bara att kunna ha barnen ute och leka utan att behöva vara rädd att dom försvinner. Måste ju vara guldvärt?
 
En vacker dag ska vi också ha det sådär. 
 
Det är inte kul att bo i lägenhet alla gånger, och utan hiss dessutom. Tur att vi bor bara en trappa upp, men det blir såklart en massa kånkande. Man hör allt igenom dessa väggar. T om när grannen spolar, haha..
 
Nu är ju våra barn fortfarande väldigt små och jag vågar ju inte låta barnen vara ute och leka ensamna.
På framsidan har vi ingenting för barn. En väg och parkeringsplats. På baksidan så har vi ett litet lekhus och så skog (älskar skogen by the way!). Jag ser aldrig barn leka där, om det inte är dagis.
 
Jag vill ju kunna ge mina barn det där. Att ha en gård utanför sig där det finns massa barn ute och leker.
Att låta barnen få vara ute och leka och samtidigt kunna ha koll på dem hemifrån. Det kan man ju ha om man bor i lägenhet också, och vi har en massa massa fina lekparken runtomkring på gårdarna, bara inte på våran gård vilket är lite synd.
 
Men en vacker dag... vill jag också ha det där för min familj.
Hus eller radhus, spelar inte så stor roll. (Och jag tänker mig inte heller ett lyxkåk nu.)
 
Jag kikar in på hemnet lite då och då, men inget intressant har dykt upp ännu.
Antingen så är det för litet, fel plats eller för dyrt. Alltid något. Jag väntar på min feta lottovinst, och då jävlar! ;)
 
Hur bor ni? Får era barn vara ute på gården själva och hur gamla är dem?
 
Nicole och Vanessa skulle jag nog kunna låta vara utanför oss själva en stund om jag är på balkongen och har koll på dem, men inte Danilo och Jonathan. Jonathan kan snabbt få för sig att dra vidare äventyr och få med sig brorsan, så nej. Dom är för små. Runtomkring här ser man barn, och då menar jag små barn (ca. 4 år) vara ute själva, gå från gård till gård och jag undrar... blir inte deras föräldrar oroliga när dom inte kan se sina barn?
 
Jag kommer ihåg när jag som liten alltid drömde om att bo i hus. Ha allt det där.
Åhh... en dag ska jag ha det där. Jag vill... Jag ska.
 
Idag åkte vi faktiskt förbi ett radhus som kommit upp på hemnet och ska vara visning på om nån vecka. På bilderna brukar allt se så mycket större ut så vi (<---- jag) ville bara kolla upp det lite.
Det var superlitet och husen låg som packade sillar! Inget för oss mao.
 
Så vi fortsätter att vänta.... och vi har ju inte bråttom, läget vi har här är guld värt för oss just nu. ♥

Kommentarer
Postat av: nlie

Lustig, hamnade i just en sådan situation idag då min son 7 år ville stanna i lekparken själv när jag skulle gå hem med syster. men lekparken ligger en bit ifrån oss och barnen måste gå längs med och över e stor väg så även fas han är 7 år och ansvarsfull så ville jag inte det. Jag vet att hans vänner får gå dit själva men dem behöver inte korsa den stora vägen. Tycker inte min son är redo för det ännu...
För övrigt bor vi i lägenhet med tre 3 sovrum bredvid en ganska stor och väl trafikerad väg. Kram

2014-03-13 @ 17:46:35
URL: http://nlie-nlie.blogspot.com
Postat av: mickan

hej! ja det där e lite olika tror jag hade ja bott i en trapp hade ja inte låtetit min lilla på 4 år men stora på snart 8 va ute själva.. Men nu bor vi toppen i hyres men på nedrebotten efen ingång egen tomt på ramsidan OCG på baksidan och utanför våran tomt på framsidan är en inringad (av his) stooor lekpark! =) så båda mina barn kan vara ute själv (ja ser dem) och jag har lärt dem sedan dem va mini vart gränsen går(cykel/gångbanan) runt lekparken=) och de vet dem=) så är nog lite olika hur man bort när man vägar slläppa dem ! =) //Mickan

2014-03-13 @ 18:12:56
Postat av: Ann-Sofie

Vi bor i radhus och det är en hyresrätt. Vi har uteplats och en tomt. Ska bygga staket nu till våren. Jag skulle aldrig låta barnen vara utom synhåll,sonen är 2 år och dottern är 6 men har handikapp så hon kan inte prata och det skulle såklart vara katastrof om hon skulle försvinna. Jag tycker väl att en 4-åring inte är tillräckligt stor för att gå ensam ute,barn e ju spontana och kan få för sig saker. Det finns inga radhushyresrätter där ni bor?

2014-03-13 @ 18:31:21
Postat av: Mamma till Eddie & Wilton

Bor i lägenhet har bra lek ytor utanför och lekpark osv och han är ute själv och var även förra året han fyller 5 i Augusti ... Förra året gick så där då kunde han få för sig och sticka till gården brevid men hitills i år har han stannat på gården här

2014-03-13 @ 18:36:37
URL: http://eddiesmammaemma.blogg.se/
Postat av: Camilla 33 år och 10 barnsmamma

Det där är svårt.
Beror nog oxå på vart man bor,om man har staket osv.
Vi låter alla utom dom små vara ite själva,då menar jag dom minsta,våra6,5,4 3 är ute ihop o dkule nån gå åt nått håll så är dom snabba på att skvallra.
4 o 3 åringen får dock inte vara utan dom andra.
Då går dom iväg haha

Postat av: Helena H

Det du säger om hur annorlunda en bostad ser ut när man kommer dit och tittar är så irriterande! Tycker det är dåligt att mäklarna tar såna bilder att allt ser så otroligt bra ut...dom borde ju fatta att man märker det när man kommer dit liksom. :/ Har hittat så mycket som skulle passa oss perfekt, ja tills man åker dit och kikar då förstås och blir superbesviken. :/

2014-03-13 @ 18:58:14
Postat av: mamma24sju

Jag drömde också om hus och trädgård när jag fick barn. Efter de två första var det äntligen möjligt. Inflyttningsdag fem dagar innan mina tvillingar föddes medan jag låg inlagd. (Kan inte rekommendera det förutom att jag slapp flyttstädningen, hehe).Så när jag väl fick trädgården jag drömt om hade jag inte tid med den :-( Det blir att klippa gräset och inte så mycket mer....Både för och nackdelar med hus. Alltid något att göra/reparera och snöskottning, gräs klippning, mycket som tar tid från familjen och dyrt. Längtar till lägenhet ibland...Men mysigt också med att grilla och sitta ute, studsmatta och pool, hänga ut tvätten, bygga snögubbar och plocka sin egen frukt. För- och nackdelar med allt!

2014-03-13 @ 19:13:42
Postat av: Helena H

Det du säger om hur annorlunda en bostad ser ut när man kommer dit och tittar är så irriterande! Tycker det är dåligt att mäklarna tar såna bilder att allt ser så otroligt bra ut...dom borde ju fatta att man märker det när man kommer dit liksom. :/ Har hittat så mycket som skulle passa oss perfekt, ja tills man åker dit och kikar då förstås och blir superbesviken. :/

2014-03-13 @ 19:15:00
Postat av: G.O.S

Älskar här vi bor idag U formad går med lekplats i mitten hur bra som helst och massa barn på sommaren.. Ser dit från alla fönster på den sidan.. Baksidan har vi parkering och kolonilotterna mysigt är d allt.. Sen finns d portar in till gården så att bilarna inte nara kör in som dårar.. Ändå bor vi ca 3-5 min från centrala stan ;)

2014-03-13 @ 19:43:04
URL: http://tremirakkeel.blogspot.se
Postat av: Linda

Nu bor vi ju i hus. Men när min dotter varit med en kompis som bor i lägenhet har de varit ute på gården sen hon var 6 år (hon är 7 år nu). Min 5-åring är ute själv med de andra i trädgården.

Jag vet femåringar som är ute själva på gården. Det beror ju också lite på hur barnet är och hur nervös man själv är. Jag är rätt nojjig. :-) Känns som om de skulle kunna vara ute själva på en gård, om vi bodde i lägenhet. Även femåringen. Men det är ju lite skillnad, han hänger ju med de äldre som förmodligen har lite koll (de andra är strax sju och åtta). När dina blir lite äldre kan de förmodligen vara ute alla tillsammans medan du är inne. Den tiden kommer :-)

2014-03-13 @ 20:02:49
URL: http://lindamariehenriksson.blogg.se
Postat av: A-K.S-Dagdrömmaren

Jag bor i en (stor) tvåa med tre barn. Lite trångt men det går. Drömmer om ett stort hus med många rum men det är ju den där lottovinsten som måste till först ;)
Mina pojkar är 11- och 12år, jag tror de var runt 6-7år innan jag lät de vara ute själva. Min dotter är 3år så hon får vänta några år, men jag törs släppa ut henne i sällskap av sina bröder.
Skolan och dagis ligger bara 2min ifrån och jag har en affär nära. Men eftersom jag bor trång är drömmen en dag om att få bo riktigt stort :)

2014-03-13 @ 20:11:53
URL: http://aks.blogg.se/
Postat av: Caroline

Våra tvillingpojkar blir 6år nu i Maj, dom får vara ute själv. Även lillasyster som blir 5år till vintern får vara ute själv. Vi bor i ett husområde där bara bilar kör till de hus som bor här. Med mycket barn på gatan som leker hos varandra. Vi har även lekparken mitt emot vårat hus, så man ser barnen ifrån köksfönstret.

2014-03-13 @ 20:23:35
URL: http://carr0n.blogg.se
Postat av: Ghenno

Jag drömmer också om ett eget hus, av samma anledningar som dina. Var i Höllviken idag hos en väninna som precis köpt hus, och suget efter ett eget blev ännu mer påtaglig.
Mina barn får leka ute själva, men de måste ha med telefonen så att jag kan kolla läget då och då. I en storstad som Malmö där man inte känner alla som bor i gården, är man såklart mer orolig. Men när jag växte upp i Växjö, fick vi alltid vara ute själva. Man kände alla och det var alltid grannar ute som hjälpte till med att hålla koll på oss barn. Bra med den hjälpen och det samarbetet grannar emellan.

2014-03-13 @ 20:31:37
URL: http://www.libanesenfransverige.blogg.se
Postat av: Joanna Eriksson

Vi har också suktat och drömt om hus i flera år, och i höstas hittade vi ett som verkligen var toppen för oss.. Så den 1/12 flyttade vi in här.. O det är verkligen såå jäkla härligt,o ha sitt egna hus! Jag älskart! O nu går jag bara o väntar o längtar tills våren o sommaren kommer på riktigt.. Så vi kan njuta av gården osv.. Har tänkt sätta jordgubbar, odla lite sallad,rädisor o morötter o lite sånt i våra pallkragar! O längtar efter o få göra iordning o fixa till på både uteplatsen och balkongen.. :)
Håller tummarna för att ni snart hittar erat hus! För de e en jäkla frihet o ha sitt egna! O en hel del jobb också,såklart!;-)
Angående o låta barnen vara ute själv.. När Lowa var liten bodde vi i lägenhet,inne på ett område med stor lekplats inne på gården, o där fick hon vara ute själv o leka från att hon var ca fyra år, men där hade jag ju alltid full uppsikt över henne.. O att drillat henne ordentligt innan!;-)

2014-03-13 @ 20:36:52
URL: http://joannaolowa.blogg.se/
Postat av: Joanna Eriksson

Vi har också suktat och drömt om hus i flera år, och i höstas hittade vi ett som verkligen var toppen för oss.. Så den 1/12 flyttade vi in här.. O det är verkligen såå jäkla härligt,o ha sitt egna hus! Jag älskart! O nu går jag bara o väntar o längtar tills våren o sommaren kommer på riktigt.. Så vi kan njuta av gården osv.. Har tänkt sätta jordgubbar, odla lite sallad,rädisor o morötter o lite sånt i våra pallkragar! O längtar efter o få göra iordning o fixa till på både uteplatsen och balkongen.. :)
Håller tummarna för att ni snart hittar erat hus! För de e en jäkla frihet o ha sitt egna! O en hel del jobb också,såklart!;-)
Angående o låta barnen vara ute själv.. När Lowa var liten bodde vi i lägenhet,inne på ett område med stor lekplats inne på gården, o där fick hon vara ute själv o leka från att hon var ca fyra år, men där hade jag ju alltid full uppsikt över henne.. O att drillat henne ordentligt innan!;-)

2014-03-13 @ 20:39:28
URL: http://joannaolowa.blogg.se/
Postat av: Ebba

Har precis samma dröm som du. Uppväxt i hus med härlig trädgård och bor nu med barn och man inne i stan. Vill inte låta min äldsta som är 6 år vara ute själv och leka, så det blir ju mycket häng i lekparker under helgerna för oss föräldrar. Min högsta önskan är hus och egen trädgård. :-)

2014-03-13 @ 21:28:15
Postat av: nina

Jessica begynte å være litt alene ute ifjor sommer da hun var 4,5 år.
Vi bor i rekkehusleilighet og jeg har god oversikt.
Hun får ikke gå for langt,bare til lekeplassen som er rett ved.
Benjamin er ennå for liten(blir 3 i mai.)

Håper alt er bra med dere.Er innom her hver dag:)

2014-03-13 @ 21:34:32
URL: http://mammantiljessica.blogg.no
Postat av: Frida

Hej! Vi bor på en gård på landet och här springer barnen själva ute (4,6,8 år gamla) och leker. Det är en fantastisk frihet för barnen så jag hoppas att era husdrömmar blir sanna :-)

2014-03-13 @ 22:20:32
Postat av: Hjördis Pedersen

Hej, Har du kickat på Blocket ang hus och radhus finns några i Haninge och runt om- Kram

2014-03-13 @ 22:23:22
Postat av: Lene

Våra killar (5 och 6år) var ute lite själva förra året. Vi bor i ett radhus med lekplatsen precis utanför.
Det är flera barn som bor längre bort som kommer till vår lekplats. Men jag funderar som du. Funderar inte deras föräldrar var dom är? För dom kan omöjligt se lekplatsen från deras hem.

Ha det så bra!

2014-03-13 @ 22:37:04
Postat av: Emma - Gravid & mamma till Novalie

Vi bor i lägenhet och utanför oss (där vi har balkongen) får Novalie vara ute, finns inte så mycket att göra förutom att rita med gårdskritor, cykla lite och gunga. Men där ser jag henne som bäst! På andra sidan har vi en stor lekplats + skog men har inte vågat släppa henne dit ännu, då jag inte har så stor koll! Kanske är jag för hönsig?! va vet jag, Novalie är 5 år och fyller 6 i höst. :) Skulle ju vara en dröm att få bo i hus eller radhus, men där vi bor nu o vill bo så är det så dyrt! Men en vacker så :)

2014-03-14 @ 06:13:59
URL: http://emmapelosio.blogg.se
Postat av: Anna-Karin

Hej. Tycker ni verkar vara en helt underbar familj. :) Jag tycker det är så otroligt roligt att följa er i eran vardag. Jag har tre barn som är 8, 6 och 3 1/2 år gamla. Vi bor i hus med stor tomt och här kan dom och är dom ute själva. Den yngsta får bara vara ute "själv" när storasystrarna är ute med henne. Vi bor på ett bra och barnvänligt område nära barnens klasskompisar så dom två äldsta tjejerna går själva till dom. Ha en bra dag. :)

2014-03-14 @ 07:19:59
Postat av: Madeleine

Hej
Vi bor ju i hus och ute på landet i ett bostadsområde med många barn som grannar.
Våra barn 6 år och 7 år går ju ut själva och leker med kompisar eller går till lekplatsen, men bara de säger vart de ska så vi vet.
Från ca 5 år har det gått bra att låta dem vara ute såhär.
Vår son 4 år kan vara ute en liten stund i trädgården själv med sina större syskon, men jag får ju ha honom under uppsikt, kollar ju att han är där då.
Min 4 åring får inte gå till lekplatsen själv eller gå iväg från vår tomt själv.

Förstår att ni längtar efter hus/ trädgård, håller tummarna att ni hittar något bra.

Ha det bra! / Madde

2014-03-14 @ 08:33:17
URL: http://madeleine82.blogg.se
Postat av: Kiana

Älskar din blogg Satu!
Har ganska nyligen hittat hit och jag är här för att stanna☺
Som ny läsare har jag dock lite frågor som jag hoppas du vill svara på😊

*Hur gammal är du?
*Pratar du finska till barnen?
*Kan barnen finska överhuvudtaget?
*Vad pratar barnen för språk sinsemellan?
*Du verkar uber fertil, hur många försök har dina graviditeter tagit?
* Har du tvillingar i släkten? Hur kändes det att på UL få veta att du bär på två barn?
* När ska du påbörja bebisverkstan nu efter denna bebis?
Känner du inte helt ärligt att Natalie. Se jämt och ständigt pikar dig. Hon ska jämt påpeka hur jobbigt det verkar med många barn och att hur ska man ha tid för alla och aktiviteter till alla barnen osv? Du känner ju henne. Känns ärligt som hon är svartsjuk på dig och skulle själv önska ha många flera barn än hon har. Känns som hon gottar sig i att ni har d jobbigt o stressigt medan hon oxå har d såå mkt bättre. Men läser man mellan raderna så ser man att d grundar sig i svartsjuka. Ogillar henne så himla mycket det är något allvarligt fel på henne har nu slutat läsa hennes blogg helt och hållet.Jag vet till 100% att när hon skriver om hur jobbigt det verkar med så många barn så vill hon pika dig och känna sig lite över dig. Hur känner du inför henne och hennes dryga kommentarer? Hon är ju såå mycket bättre då hon minsann har aktiviteter till alla sina barn samt kommer vara hemma med sin unge så länge hon bara kan.

Voi hyvin Satu ja toivottavasti jakt vastaa mun kysymyksiin☺

2014-03-14 @ 09:01:26
Postat av: Majsan

vi bor lite på landet på en gård med en väg framför huset. Inte hårt trafikerad med linjebussen kommer några gånger per dag och ibland ngn lastbil å så vanliga bilar förstås. Huset har fem rum. familjen består av storebror som blir elva och lillasyster som blir sju. Storebror fick nog börja leka ute på senvåren då han var fyra. Han har alltid varit väldigt rädd och försiktig av sig så det har gått bra. Lillasyster är dock mkt tuffare men har alltid lyssnat på vad vi sagt om var hon får vara så vi kan ha koll så hon fick nog också leka ute från drygt fyra års ålder.

2014-03-14 @ 11:14:18
Postat av: C by Caroline ❤️

Vi bor i ett parhus i ett jättemysigt område med många barnfamiljer. Flyttade hit i höstas med vår snart 3-åriga son, men tycker ännu att han är lite för liten för att släppa ut honom på gården själv även fast jag kan se honom från köksfönstret. Men man är väl lite nojig med första barnet kan jag tänka mig och sen känns det kanske tryggare när dom har ett äldre syskon med sig ut.

2014-03-15 @ 20:31:38
URL: http://cbycaroline.blogg.se
Postat av: Anna-Lena- mamma till 4 trollungar

Vi bor i hus sen 2 år tillbaka. Dock inget staket runt om så de är ju öppet.
Elias vågade vi låta vara ute själv när han var 4 år. Men med full koll utåt.
Liam är nu 3 år och är ute med storebror, storebror säger till om han gör något han inte får.

2014-03-16 @ 07:49:35
URL: http://annalenanordmark.blogg.se
Tack för att Du tar dig tid <3
Kommentera inlägget här:

Vad heter Du?
Är Du här ofta?

E-postadress: (publiceras ej)

Har du en blogg? Adress här, så hittar jag till dig :)

Kommentar:

Trackback