St:Eriks och beställt nya glasögon

Iågr var Vanessa ledig från dagis då hon hade en tid på St.Eriks ögonsjukhus för en kontroll, det var på tiden, för det var ett tag sen de gjorde den riktiga undersökningen. I oktober förra året var vi ju där med henne, men då fick hon bara titta på bilder och läsa de där bokstäverna på tavlan.
 
Eftersom Nicole kräktes morgonen före så kom Mummu hit för att vara med henne och Olivia.
Det var en Mamma-Pappa-Bessa-dag igår.
Vi kom fram, Vanessa fick ögondroppar och så skulle vi vänta i 50 minuter på läkaren.
Såklart tog jag bilder lite diskret sådär med min mobilkamera, mammarazzi as i am.
 
Ögondropparna gör så att pupillerna bilir stora så att man lättare kan undersöka ögonen sen. Dom gör också så att du tappar kontrollen över ögonen, så hon skelade hela dagen även fast hon sen hade glasögonen på sig.
Vi tog en fika paus nere i cafeterian. Jag testade för första gången Café Latte Vanilj.
Kände dock ingen vaniljsmak öht...
 
Min sötnos! ♥
Kul att se hur barnen reagerar när uppmärksamheten är bara på dom.
Dom är inte vana med att bara vara med mamma och pappa själva. Så Vanessa var riktigt blyg, försiktig, ville att jag skulle följa med tilll lekrummet, hon var fnittrig och super super snäll.
Jag lovade att hon skulle få sin efterlängatde läppglans om hon var duktig hos läkaren. Och det var hon verkligen.
Läkaren kom ytterligare 30 minuter försenad, men till slut så kom vi in...
 
 
Domen? Nya glasögon.
Denna läkare var superduktig och hon förklarade allt så bra att man förstod precis.
Hon berättade att ögon inte är färdigutvecklad när man är såhär liten, utan den blir det först vid 10 års åldern och just därför är det viktigt att man har på sig glasögonen under denna tid, för har man glasögon på sig nu när man är liten så kan ögat träna upp sig och utvecklar allt det viktiga som man inte kan träna sig till när man är över 10. Då är det kört.
 
Så vi kom in på Nicole här. Jag berättade att hon egentligen också ska ha glasögon men hon vägrar. Hon sa att vi gör henne inte en tjänst att låta henne vara utan dom, för har hon det inte nu så hinner inte ögat utvecklas, och då stängs många dörrar för henne, så som vissa yrken eller tom körkort.
Och det var en riktig tankeställare för oss.
Om hon har på sig sina glasögon nu, så kanske hon inte alls behöver dom när hon blir lite större. Då kan hon klara sig utan sina glasögon, hon kan bara få lite ont i huvudet.
 
Nicole & Vanessa har helt olika synfel.
Vanessa är översynt och skelar med ena ögat, så för henne hjälper glasögonen enormt mycket.
Medans Nicole ser bra, det är bara det att ena ögat ser mycket bättre och blir det dominanta ögat. Det andra ögat behöver inte kämpa lika hårt. Så hon ska ha glasögonen så att båda ögonen har lika mycket syn, annars kan hon få svårt att t  ex bedöma avstånd osv.
 
Så det var minst sagt en väckarklocka. Det är vi som ansvarar för att hon ska ha sina glasögon på sig.
Det är vårat ansvar. Tänk när hon blir stor sen och säger "Varför tvingade ni mig inte? Nu kan jag inte göra det här"
 
När vi var klara hos läkaren åkte vi och handlade. Bessa fick en läppglans som hon tjatat om och en läppsyl.
Både hon och Nicole har jätte torra läppar så fort det är kallt ute, så jag är på dom hela tiden om den där jäkla läppsylen. Vidare åkte vi också till Specsavers där Vanessa fick välja två par nya glasögon.
Hon valde ett par rosa med Snövit (som Nicole har hemma) och ett par med Ariel på.
 
Nu tar det ca. 10 dagar tills dom kommer.
 
När vi kom hem sen mötte Nicole upp oss med sina glasögon. Woow. Utan att vi sagt nånting och på eget bevåg. Jag förklarade för henne sen varför det var extra viktigt att hon ska börja använda dem, och hon verkade acceptera det.
 
Vanessa var glad och nöjd över sin dag med oss. ♥

Kommentarer
Postat av: Linda, mamma till majken och arvid

vad duktig hon är.
Min son Arvid, snart 18 månader gjorde en ögonoperation den 18 dec förra året. Hans högra lins var väldigt suddig så dom tog bort den & sen skulle sambon & jag lära oss att sätta in linser på honom men operation gick mycket bättre än vi trodde. De lyckades sätta in en plastlins så nu ger vi honom bara ögondroppar varje dag ;) men han ska få glasögon lite längre fram & nu ska vi lappträna med honom, minst 1 timme om dan ;)

2014-01-23 @ 11:54:09
URL: http://mammatillmajkenocharvid.blogg.se
Postat av: Anonym

Fina dom är, och ja det är en stor fördel för dem att ha glasögon på sig när man är så liten tills man blivit lite äldre. Dom kan också använda kontaktlinser när de kommit in i tonåren, det gjorde jag. Jag använder glasögon hemma, och kontaktlinser ute (skola, jobb, träning osv). När jag blir lite äldre tänkte jag göra en ögonoperation (laseroperation som går snabbt) som gör att jag kan se bra på heltid.

2014-01-23 @ 13:16:03
Postat av: Rebecca

Ja det är viktigt att de använder dem. Vår tjej har oxå glasögon och ibland vill hon inte alls använda dem eftersom de är fula/sneda/dåliga ja you name it ;) men hon SKA, så är det bara för det är som du skriver är de flitiga kanske de slipper dem sen :) Vår flicka har samma fel som Vanessa, dvs översynt. Alla barn är tydligen översynta men de kan vara för mkt. Kram

2014-01-23 @ 13:29:23
URL: http://www.rebeccapettersson81.blogg.se
Postat av: Frida

opererades för skelning när jag var cirka 6 år gammal (är 18 nu), hade aldrig glasögon när jag var barn men hade lapp ibland, men det vara bara under "dagistiden" Idag har jag glasögon,ser toppen bra på ena ögat (får köra bil utan glasögon) men när jag klagade på huvudvärk så kollade dom hos optikern och upptäkte att jag ser jättedåligt med höger öga.. (kan inte alls läsa texten jag skriver just nu med höger öga) men eftersom att jag ser bra med vänster så har hjärnan som koplat bort höger ögat (som du skrev) så jag märker aldrig att jag ser dåligt bara att jag har extrem huvudvärk utan glasögon. har också börjat skela mer och mer. känns väldigt tråkigt då det kanske hade kunnats undvika om jag hade glasögon som barn. kan som inte träna upp synen nu, den är ju förstörd, troligtsvis för att jag nästan aldrig har använt det ögat. fick glasögon för 2 år sedan.
Nu är det inte för att mina föräldrar inte tvingade mig utan för att läkarna inte uptäckte det. skulle väldigt gärna vilja slippa glasögon, så jag hade varigt väldigt sur på mina föräldrar om dom hade vetat om felet.

2014-01-23 @ 18:05:46
Postat av: Helena H

Vad Vanessa är lik Nicole på den på bilden där hon står upp framför kameran! Första bilden som jag hade kunnat ta fel på dom två om jag bara slökollat. :)
Bra att de förklarar så noga, är ju mycket lättare att vara "hård" mot barnen då när de inte vill använda glasögonen.
Hade våra hemska dagar ibland när Linnea inte ville ha sina på, men oftast så gick det bra utan tjafs. Tyvärr fick hon sluta med dom för tidigt(var ögonläkaren som sa att hon fick sluta), men när vi var på en ögonkoll på glasögonaffären när hon gick i sjuan (för att hon hade så ont i huvudet jämt) så sa dom att om hon fortsatt haft nått år till förut, så hade hon nog sluppit nu.
Så det blev glasögon igen som hon skulle ha när hon var i skolan, läst, satt vid tv o dator. Men sedan har hon inte haft dom så mycket då det inte behövdes(tyckte hon själv iaf) och nu har huvudvärken kommit tillbaks så nu måste vi fixa nya glasögon dom dom förra inte passar nå bra längre. Suck, krångligt när hon bor borta på skolan ju... :/
Men men..får bli en dagtur och hämta henne på skolan o sen åka till Östersund o kolla synen o beställa glasögon. Måste ju liksom göras fast det kommer bli skitdyrt.
Ha det bäst.
Kram från Söderhamn

Svar: Ja ibland är dom jätte lika, spec nu när Nicole också har sina glasögon på :)
Me & My Baby Dolls

2014-01-24 @ 00:43:03
Postat av: Ann-Sofie

Säkert bra för Vanessa att få lite egen tid med er, ni ser ut att ha haft en mysig dag trots sjukhusbesök! :)

2014-01-24 @ 10:13:19
Postat av: Marie

Min son är nu snart 16 år. När han var liten var han tvungen att ha lapp, för att ha skulle använda båda sina ögon eftersom ett skelade. Opererade det skelande ögat när han var 6 år. Det blev jättefint. Men nu har han börjat bli närsynt. Så det andra icke opererade ögat har fått "spel". Vi vet inte om det blir operation eller prisma på glasögonen. Jobbigt det där. Vill inte att han ska ha det så jobbigt. När han mår dåligt mår jag dåligt. Lider med honom. Har dina barn prismor på glasögonen?

2014-02-11 @ 12:00:27
Postat av: Anna

Vad är det för sorts skelning? :)

Tänkte då jag använde glasögonen (med suddsak på) både när jag var mindre och sedan nu för någon vecka sen (är snart 20). Jag ville inte ha dom då jag mådde dåligt, vart yr och fick ont i huvudet. Kan vara något sådant?

Jag skelar fortfarande dock endast när jag tittar åt vänster. Då jag totalt saknar en muskel, har fem istället för sex som i vanliga fall. Har körkort, perfekt syn osv. Jag lärde mig istället att ha huvudet lite åt höger då det hjälper mig att kunna se perfekt, alltså utan skelning totalt. Nu för tiden är enda gången jag skelar är när jag tittar åt vänster (Kan inte titta åt vänster alls. Då ena ögat stannar upp nästan i mitten och den andra fungerar som vanligt).

Ska operera mig mot detta nu då ska de flytta en muskel, detta kommer dock leda till att jag kan ha huvudet rakt men kommer aldrig sluta skela.

2014-03-05 @ 04:54:01
Tack för att Du tar dig tid <3
Kommentera inlägget här:

Vad heter Du?
Är Du här ofta?

E-postadress: (publiceras ej)

Har du en blogg? Adress här, så hittar jag till dig :)

Kommentar:

Trackback