Jag som trodde att det bara var nyttigt...?

Tjohej, det är fredag idag!
På förmiddagen gick jag till tandläkaren med Nicole & Vanessa för en vanlig undersökning. Nicole har tappat en gammal lagning och Vanessa har ett litet hål som måste lagas. Tandläkaren var förvånad att Nicole redan fått två av sina stora tänder längst bak, dom ska tydligen komma först vid 7-årsåldern.
 
Nu var det väldigt strikt med att inte småäta mellan måltiderna. Utan dom ska bli mätta på frukost, lunch och middag och två mindre mellanmål där emellan. Jag berättade att här hemma äter vi godis på lördagar (men att morfar gärna skämmer bort dem med det lite varje dag) och att vi äter frukt/russin istället.
Hör och häpna, det var en big NO NO!
Smiley Whoooot?
Jo, tydligen ska man inte frukt mellan måltiderna, för dem innehåller mycket socker de också. För att inte tala om russin!
Jaja, man lär sig något nytt varje dag... Jag som trodde att det var bra att barnen äter en massa frukt....? Smiley
 
På tal om tänder- jag skulle också behöva gå och fixa mina tänder. Har nog en massa hål + lagningar som jag tappat.
Jag misstänker att jag skulle behöva rotbehandla en tand och tanken på det... ja det är inte så lockande helt enkelt.
Jag skulle vilja att dom söver ner mig och fixar allt på samma gång. En dyr historia. Hur kunde jag somna när jag var liten och låg på tandläkar stolen när dem lagade min tand?
 
Verkar som att tjejerna ärvt kvalitén av mina dåliga tänder, jag hade jämt hål som liten.

Kommentarer
Postat av: Petra

Hej! Brukar läsa din blogg ibland men kommenterar här för första gången... Som tandläkare vill jag också berätta att många hål sällan beror på att man ärver dåliga tänder, snarare att man ärver dåliga kostvanor (ibland pga att man inte vet bättre, som du med frukten). Men jag har också sett på ganska många av dina bilder att barnen äter kakor och godis, tom lilla Olivia! Det bästa är att vänta så länge som möjligt innan man introducerar godis och andra sötsaker. Kanske kan de större barnen få lördagsgodis när hon sover? Nu låter jag som värsta polisen men jag vill bara tipsa för det är inte kul att laga hål på små barn, varken för barnen eller tandläkaren :-)

2013-10-04 @ 18:07:13
Postat av: Helena H

Usch..tandläkaren är verkligen inte min favorit heller. :( Har blivit sövd en gång då de drog en tand och lagade en. Sen har jag bara varit hos tandläkaren när det varit riktig kris, då jag haft så ont så jag hållit på att gå under av smärtan...och då har de båda gångerna dragit en tand. Varför är man så rädd/dum för...?! (vet iofs att jag blev rädd när jag var liten då tandläkaren råkade slipa i tandköttet på mig)
Är så glad att Linnea inte ärvt mina dåliga anlag, hon har inte ännu inte haft nått hål i sitt 16-åriga liv.
Att frukt innehåller socker visste jag iaf, och ska väl ätas samtidigt som maten för att tänderna ska få vila mellanåt. (fast vi äter det när vi känner för det ändå)
Russin är superonyttigt! Både sött och fastnar som klister i tänderna. Tycker det är konstigt att de inte berättar sånt på bvc när barnen är små... Likaså nyopnsoppa som många barn får i nappflaska.

Värst är de stackars barn som dricker dricka(läsk) till frukost, och även till resten av måltiderna. Har en bekant vars barn är uppvuxen så...ryser bara jag tänker på det. Barnets tänder är alldeles svarta... och hur dess mage ska må vill jag inte ens tänka på. :(

Blev en väldigt negativ kommentar, förlåt.
Ingen behöver hoppas på mig om att jag skulle veta bäst, vara perfekta mamman eller nå för så är det verkligen inte. Skrev bara min åsikt om inlägget.:)

Ha en bra helg.
Kram från Söderhamn
Ps, ska nog äta vindruvor ikväll med, som jag brukar på kvällen. Sött o gott. ;)

2013-10-04 @ 19:16:09
Postat av: Helena H

Förresten..att inte tandläkaren har pratat om kosten och frukt/russin o småätande tidigare? Låter ju inte som att det borde vara nå nytt de kommit på nu liksom....knepigt.

Svar: Jo, småätande har hon sagt om, men inget om frukt/ruussin. Jag har bara hört att det är nyttigt...:/
Me & My Baby Dolls

2013-10-04 @ 19:18:31
Postat av: Frida

Frukt är jätte bra med c-vitamin bla men det innehåller så himla mycket socker...och russin är väl torkade vindruvor? (eller?? haha) och i det är det jätte mycket socker tyvärr + att det säkert har legat i socker också :/ men gott är det, mycket säkert för att det just är socker.
Min favorit är fil med russin och banan, rena sockerfällan men en god helgfrukost :)

Svar: Men det är sååå gottt ju! :)
Me & My Baby Dolls

2013-10-04 @ 20:17:45
Postat av: Helena H

Kom på efter jag skickat kommentaren om tandläkaren att jag inte har nån aning alls om de pratar om sånt där när barnen är små..jag följde aldrig med Linnea dit eftersom jag var/är så rädd, det fick hennes pappa göra. (och jag fick följa henne att ta sprutor ist, då han vägrade det, jämnade ut sig iaf.) :)

Svar: Ingen på BVC har sagt till oss att frukt ska vara "onyttigt" :-/ Tvärtom!
Me & My Baby Dolls

2013-10-05 @ 00:44:41
Postat av: Anonym

Men frukt borde ju vara ett bra mellanmål! Det handlar inte bara om tänderna, resten av kroppen mår bra av att få vitaminerna i frukten. Dricker man vatten till frukten borde det väl inte vara några problem?!

Svar: Beats me :/
Me & My Baby Dolls

2013-10-05 @ 20:42:33
Postat av: Anonym

åt just russin i filen, av ren nyfikenhet kollade jag. av 100g....ca 70gram socker.....oj, visste att det var onyttigt men iaf...
då inräknat fruktsockret i druvorna som russin är gjort av antar jag.

2013-10-07 @ 15:44:06
Postat av: Lotta H

Oj, det var en nyhet att barn inte ska äta frukt som mellanmål.. Precis som du så trodde jag att det bara var nyttigt.. Alltid lär man sig nåt ;)

Fin blogg du har! :)

2013-10-09 @ 11:36:39
URL: http://bakningifokus.blogg.se/
Tack för att Du tar dig tid <3
Kommentera inlägget här:

Vad heter Du?
Är Du här ofta?

E-postadress: (publiceras ej)

Har du en blogg? Adress här, så hittar jag till dig :)

Kommentar:

Trackback