Blåtira, Svar och en ny overall

Kommer ni ihåg igår när jag skrev i mitt förra inlägg att Olivia ramlade och slog sin kind på bordskanten?
Det var inte kinden. När hon hade vaknat så hade hon ett blåmärke vid ögat och hakan.
Stackarn ser ut som att hon vart med i värsta slagsmålet.... :(
 
Stackarn, det måste ha gjort ont...
 
Idag är det fredag, vilket betyder att det är dags för en spooooky Halloween fest! Barnen är hemma från dagis och vi tar det lungt. Vi har en del att göra, måste dekorera, ta fram saker, handla godis... skicka iväg paket.
 
Fick denna kommentar igår och jag tänkte strunta i att svara på den, men jag kunde bara inte hålla mig:
(Såklart är den från en Anonym...)
 
"Varför kan inte Vanessa få välja sina kläder själv? Hur skulle du själv känna om någon sa att du inte fick ha de kläder som du tänkt ha och som du tycker är fint? Jag menar att du skapar onödiga bråk. Det är väl inte hela världen om det blir lite tokigt i matchning och så. Är det inte viktigare att lära barnen få ha sina åsikter och att deras åsikter är viktiga. Annars kör man ju över barnen en aning.
Strunt samma om de vägrar att ha jacka eller så, för eller senare upptäcker de att det är kallt. De kan väl få känna efter själva."
 
Hej Anonym!
Seriöst....? Vanessa är 4 år.
Hon får inte bestämma allting ännu för att hon är bara just  4 år och tror att det är sommar fortfarande.
Här hemma hos oss är det föräldrana som bestämmer, och det handlar inte om att köra över barnen. Det handlar om att vi vet vad som är mer passande. Jag är ledsen (<--- nä egentligen inte) och mamma maffian hoppas säkert på mig nu- men jag skickar inte ut mitt barn i en linneklänning så att hon själv ska få "lära sig" och känna själv att hon fryser häcken av sig så fort vi öppnar dörren. Det tänker jag bara inte göra, det ska inte daltas med allt som rör barnen, jag bestämmer vad som är passande och vad som inte är det.
Samma sak med regnbyxorna, ska jag skicka ut henne utan regnbyxor i regnet när dom ska iväg med dagis?
"Jaja, jag sa ju att du skulle bli blöt, nu får du skylla dig själv" ??!
Tror inte det....
 
Som jag sagt förut så får hon välja själv antingen tröjan eller byxorna kvällen innan. Ofta får hon välja allt själv också, bara hon visar först så att jag kan godkänna det, för jag skickar inte inte ut mina barn i clownkläder eller shorts och linne mitt i vintern. Kläder som hon väljer kvällen innnan kanske hon inte alls vill ha nästa morgon. Ena dagen kan hon älska något, för att i nästa minut hata dem. Sån är hon, och hon är bara fyra år.
 
 
Igår när Olivia hade vaknat så gick hon och jag till lill-ica för att hämta ut paketet som det kom en avi på.
Det var vinteroverollen, wihuuu!
Den var kanske liiite stor, men jag tror att den blir bra när man viker upp den lite, vilket jag gjorde efter att jag redan tagit bilderna.
 
Vad tyckte ni?
Den är ju inte den typiska overollen som jag skulle ha tittat efter, men skit samma att den inte är den typiska rosa eller lila, jag gillade den här. Man kan ju matcha med olika färger på mössan osv ;)

Kommentarer
Postat av: Jannike

Det var ett bra svar du gav till den anonyma kommentaren. Hemma hos oss är det likadant.Visst får min son bestämma, men inte allt. Och jag skickar inte ut han i för lite kläder bara för att han vill, nej nej. Föräldrarna har ju ansvaret. Bra jobbat Satu. Och fortsätt med din fina blogg:)

2013-10-25 @ 15:14:22
Postat av: Kajsa

Jättefin! Fint med de röda detaljerna.

2013-10-25 @ 15:20:20
Postat av: Rebecka

Jag hittade till din blogg för ganska exakt ett år sedan och har varit fast sedan dess :-) Du verkar vara en härlig person med båda fötterna på jorden. Jag ville bara säga att jag håller med dig helt och hållet kring vem som ska bestämma hemma. Hur skulle det egentligen fungera om vi låter barnen bestämma allt? Vi skulle få arga, oroliga barn och barn som inte vet vad som gäller. Att bestämma är förälderns jobb sen kan man alltid låta barnen få ansvar över någonting litet för att träna :-)

2013-10-25 @ 15:57:08
Postat av: Ella

Jättefin overall! Den ser inte stor ut, hon ska ju ha vinterkängor o sånt på. Mina tjejer hade nästan alltid marinblåa overaller. Fick kommentarer på det....ska dem inte ha rosa? Jag tycker svart o blått är jättefint på ytterkläder även på tjejer. Appropå det där med att låta barnen bestämma själv...min kompis flicka (5 år) förfrös sina fingrar förra året för att hon konstant vägrade ha vantar på sig. Hennes mamma tyckte att flickan själv var mogen att avgöra om vantar behövdes eller ej. Nu har flickan nedsatt känsel i två fingrar på ena handen.

2013-10-25 @ 17:55:21
Postat av: Camila

Det var en jättesnygg overall du köpt. Jag tycker man kan klä barnen i svarta ytterkläder för precis som du säger så kan man ju ha massa färgglada mössor och vantar att variera med till ytterkläderna.

2013-10-25 @ 19:15:45
Postat av: Anonym

Hej igen!
Jag menade verkligen inte att vara elak på något sätt, även om du tog det så. Det är såklart att ni som föräldrar har det sista ordet när det gäller era barn. Jag tycker bara att barnens åsikter är mycket värda och att man bör ta tillvara på det. En fyraåring klarar ju mycket själv. Vissa saker tycker jag, men det är min personliga åsikt, är onödiga att bråka om som tex klädval eller mat. Jag menar inte att man ska dalta, men visa sina barn att man tror och litar på deras förmåga att välja tex kläder. Visst att Vanessa tror att det är sommar, det gör min son också och vill gå i shorts med långkalsonger under till dagis. För mig får han gå så, men självklart har jag med mig mer kläder när han efter 5 minuter upptäcker att han nog ska ta på sig jacka osv. När det gäller kläder eller hur mycket mat barnen vill ha, där tycker jag att man är kapabel att redan som liten få bestämma över, annars blir det lätt en stor grej av dessa situationer.
Du är såklart den bästa mamman för just dina barn. Jag ville bara hjälpa dig att slippa onödiga gräl kring en struntsak som klädval. Förlåt om jag gjorde dig ledsen eller upprörd.

2013-10-25 @ 19:38:49
Postat av: pernilla

hahaha JAG ÄLSKAR DIG!!! du har så bra svar på allt!
vilka jävla kommentarer du får!!!! hahahaha
håller helt med dej...
hon e ju 4 år o ni e vuxna...om barn skulle få bestämmna över allt hur skulle då världen se ut?
Men men alla e vi ju olika;)
hon e säkert en av dom som låter sitt barn få igenom allt vilket resulterar i att barnet blir bortskämt, inte lyssnar på någon vuxen o.s.v.

Ha en go helg du vackra kvinna
Pusss

2013-10-25 @ 19:42:37
URL: http://skruttungen.blogg.se/
Postat av: Anonym

Glömde en sak!
Varför är det så viktigt för dig att barnen ska kombinera kläderna på ett för dig snyggt sätt. Om barnen väljer en viss kombination som de tycker är jättefint och är stolta över så kan de väl få ha det. Även om de ser ut som clowner så tror jag andra föräldrar förstår att det inte är du som valt kläderna.
Jag har själv känt som du och nästan skämts över mina barns klädval och känt att jag nästan behövt ursäkta mig inför andra, men nu känner jag mig säkrare på mig själv. Huvudsaken är att barnen är hela och rena och att vi slipper grälen ;-)

2013-10-25 @ 20:02:58
Postat av: Karolina

Jättefin overall !! Love it!

2013-10-25 @ 20:14:40
URL: http://karolinanordling.com
Postat av: Ulle

Ett bra och klokt svar angående Vanessas kläder tycker jag (kände likadant med mina bran), en 4 åring kan inte bestämma det förstår inte det heller. Arbetar på en förskola där kan inte barnen bestämma om regnkläder eller inte...mm det fungerar inte i en barngrupp. Har haft barn som kommer i pyjamas det kan jag personligen inte förstå, kan man inte ta dessa konflikter hur ska det då gå när de blir äldre !!!
Tack för en trevlig blogg och för alla bilder på dina söta barn.

2013-10-25 @ 20:29:59
Postat av: Taru

Men herregud vilken kommentar... Klart man inte ska skicka ut
sina barn i sommar kläder o låta dom "lära sig"..
Ääh strunt i sånna där kommentarer Satu.. Alltid är det folk som
ska lägga sig i va...

By the way.. Stackars lilla Olivia..

Kram

2013-10-25 @ 20:47:57
Postat av: Sofie

Hej och tack för en härlig blogg!

Jättefin overall, är det Lundmyr?
Appropå ditt inlägg.... det kommer alltid finnas folk som tror sej veta, och som måste ha åsikter om allt!
Du gör helt rätt i kläd diskussionen och du känner ditt barn bäst. Lägg inte din energi på besserwissers:)
Ha en härlig halloween!

Svar: Tack snälla!
Japp, overollen är från Lundmyr.
Ha en härlig Halloween du också❤
Me & My Baby Dolls

2013-10-25 @ 20:49:30
Postat av: Helena

Åh den overallen är fin. Jag vann en likadan i en tävling till min lilla Julia. :)

2013-10-25 @ 21:06:21
Postat av: Liina the Fröken

Oh my.
Här ser vi varför det finns otrygga barn med beteendestörningar i världen. Bara för att barn känner sig otrygga eftersom de inte har haft nån freaking gräns. Helt onödigt. Barn får absolut inte bestämma för mycket. Det är föräldrarnas jobb att ta ansvaret (se till att de t.ex. inte fryser) och det ansvaret kan inte överföras till barnen. Det finns andra sätt att visa sitt barn att han/hon är uppskattad och älskad.

Satu, du är bäst. Keep on doing the good work.

2013-10-25 @ 22:14:26
Postat av: Helena H

Är så glad att du svarade på anonyms inlägg! Du ska bara veta vilket långt svara jag skrivit först... Haha :) Men raderade det för lugnets skull. Sen skrev du ju det så bra själv, det jag tänkt skriva. :)
Fick Olivia blåmärke både vid ögat o längre ner mellan hakan o örat? Stackars liten skrutta. :/
Och förresten, en Lundmyroverall...Såååå fin! :)
Ha en bra helg.
Kram från Söderhamn

Svar: Tack! Ja, hon fick två blåmärken :-(
Me & My Baby Dolls

2013-10-26 @ 02:13:28
Postat av: Emma

vad kostade olivias fina overall?

2013-10-26 @ 20:55:16
URL: http://www.mammatillbenjamin.blogg.se
Postat av: Marie

Hej
Super bra svar, jag tycker det curlas för mycket med barnen i dag och det kommer märkas i skolan då dom ska försöka samsas med 25 till.
Det är vi vuxna som ska visa vägen till rätt och fel.
Overallen var super fin.Kram

2013-10-28 @ 11:54:58
Postat av: peachbeast

Bra svarat på anonyma kommentaren!

Och superfin overall! Jag älskar det lilla hjärtat på rumpan :-)

2013-10-30 @ 12:14:02
URL: http://supermancat.blogspot.com
Tack för att Du tar dig tid <3
Kommentera inlägget här:

Vad heter Du?
Är Du här ofta?

E-postadress: (publiceras ej)

Har du en blogg? Adress här, så hittar jag till dig :)

Kommentar:

Trackback