♥ Vecka 15 + 0 ♥

Jag gillar onsdagar för då har jag gått ännu en vecka framåt i graviditeten! Smiley
Fast jag klagar inte, jag tycker att veckorna går fort nu när jag inte mår dåligt eller något.
 
Här kommer lite info om vecka 15!
****************************************************************************************************************************

Titta – nu kommer håret. Nu börjar håret på ditt barns huvudet att anläggas och hårfärg och kvaliteten på hårstråna bestäms . Lite hår kan redan börja växa nu, även om det vanligtvis inte syns förrän om några veckor. Alla barn har inte hår när de föds. En del bebisar saknar hår upp till flera månader efter födseln. Superfint, mjukt hår som kallas lanugo växer också fram över fostrets hela kropp. Detta duniga hår skyddar den känsliga huden från fostervattnet och försvinner vanligtvis precis före eller efter födseln.

Den tunna huden. Under lanugohåret finns det ett tunt hudlager genom vilket du kan se blodkärl som redan transporterar blod. Munnens utveckling fortsätter, ditt barn kanske till och med suger på tummen just nu och ansiktsrörelser förekommer regelbundet.

Vikt och längd. Om du kunde kika in i din livmoder skulle du se ett litet foster som väger någonstans mellan 50 och 70 gram och mäter 10 till 12 centimeter från hjässa till stjärt – ungefär lika stort som en apelsin.
Kom igång. Vid det här laget har illamåendet och tröttheten som du kan ha upplevt under de tre första månaderna av graviditeten förmodligen avtagit. Många kvinnor berättar att de nu börjar känna sig fulla av energi. Om du är en av de lyckliga som känner denna extra kraft, så njut av den! Ta en promenad, plantera några blommor eller sätt igång att planera bebisens rum.

En glimt av ditt barn. Tidpunkten för ultraljudsundersökningen närmar sig.
Ultraljudsundersökning görs av flera skäl. Det kan vara för att kontrollera att barnet växer och utvecklas normalt, för att bekräfta när förlossningen ska ske, för att söka efter vissa skador hos fostret och för att undersöka moderkakan och navelsträngen. Med hjälp av ultraljud kan du räkna fingrar och tår, få reda på kön (om du vill veta det i förväg) och bli försäkrad om att allt är som det ska där inne i magen. Denna första titt på ditt barn får det kommande föräldrarskapet att kännas mer verkligt. Be om en utskrift av ultraljudsbilden så du får en första bild att sätta in i ditt babyalbum!

Inte så smidigt. Det är nu som du kanske börjar lägga märke till en lätt svullnad, ett så kallat ödem, i armar och ben. Svullna fötter och vrister är det mest vanliga. Du kan också uppleva att dina händer svullnar, vilket får dina ringar att sitta hårdare. Ödem förekommer när vätska pressas från blodomloppet in i de mjuka vävnaderna. Precis som vid de flesta andra graviditetskrämpor beror det på den ökade blodcirkulationen genom din kropp och trycket från din växande livmoder på venerna i bäckenet. Det bästa sättet att förebygga ödem är genom lätt motion till exempel en promenad eller en simtur.. Vila också regelbundet med fötterna i högt läge (om någon förtjänar att lägga upp fötterna så är det du) och se till att dricka mycket vatten. Om du känner något mer än en lätt svullnad i dina fötter eller händer, eller om ansiktet svullnar och du får påsar under ögonen, kontakta din barnmorska.

Så säger experterna. Samma hormoner som får håret att växa på ditt barns huvud kan göra ditt eget hår kraftigare ... eller få det att falla av. "I vanliga fall tappar vi 100 hårstrån om dagen. Under graviditeten förändras hårets normala växtfas", förklarar dr Elaine Zwelling.
**************************************************************************************************************************
Min mage har varit jätte öm de sista dagarna, antar att livmodern växer.
Brösten är också ömma.
 
Här kommer dagens magbilder:
 
Visst har den växt?

Kommentarer
Postat av: AMANDAS JUL

Åh, jag vill också vara gravid igen!!! :)

2013-11-20 @ 19:06:41
URL: http://amandasjul.blogg.se
Postat av: Anna Ranvide

åhh ja, din lilla kula är så söt! Att du kan vara så snygg trots 5 tidigare barn varav en graviditet med tvillingar! Jag ser ut som F*N efter bara en graviditet.

2013-11-20 @ 19:19:39
URL: http://pinkmum.blogg.se/
Postat av: Emelie

Jag tror att jag har större mage än dig haha :p

2013-11-20 @ 20:05:03
URL: http://elwiz.blogg.se
Postat av: Cecilia

Vacker du är<3

Svar: Tack!
Me & My Baby Dolls

2013-11-20 @ 20:26:45
Postat av: Sandra 4 barns mamma

Du är super fin, Gravidmagen klär dig! :-D
Vart har du köpt det fina linnet?

Kram!

2013-11-20 @ 20:36:56
URL: http://blogg.loppi.se/thefamily/
Postat av: Anna-Lena- mamma till 3 trollungar, snart 4

Så mysigt, fast jag är glad att mitt snart är slut ;-) v 36 nu.

Svar: Ooh då är det inte långt kvar alls ju! Hur mår du?
Me & My Baby Dolls

2013-11-20 @ 20:37:32
URL: http://annalenanordmark.blogg.se
Postat av: peachbeast

Ja lite större är nog bebismagen. Spännande!

2013-11-21 @ 23:06:18
URL: http://supermancat.blogspot.com
Postat av: Camilla ♥ 130510

Söt liten mage :D Har ni eller ska ni kolla könet eller ni vill överraskas? :)

2013-11-22 @ 11:04:49
URL: http://mirabilibus.blogg.se
Tack för att Du tar dig tid <3
Kommentera inlägget här:

Vad heter Du?
Är Du här ofta?

E-postadress: (publiceras ej)

Har du en blogg? Adress här, så hittar jag till dig :)

Kommentar:

Trackback