Hål i öronen

(Först och främst är det INTE meningen att texten blir så liten, men blogg.se vägrar ju svara varför det blir sådär, och varför jag har smugreklman på vissa ord...)
 
Halloj allihopa!
Funderar på det här med hål i öronen på små barn. 
Hett ämne verkar det vara iaf. Vissa tycker att det är nästintill barnmisshandel att pierca sina små barns öron och att "mitt barn ska minsann få välja själv om hon vill ha hål i öronen". Fine, jag säger inget om det, alla gör ju som dem själva tycker känns bra och rätt. Andra får sina hål i öronen redan på BB.
 
Har du eller ditt barn hål i öronen? Hur gammal var du/ditt barn när ni tog hålen?
 
Jag själv fick mina hål när jag var ca. 6 (?) månader. Nicole fick sina hål när hon var 6 veckor och Vanessa fick sina när hon var 8-9 veckor. Olivia ska också få hål i öronen snart.
 
Det kan diskuteras hit och dit ang. detta och alla får ha sina egna åsikter och tycka och tänka hur dom själva vill.
Det här är våra barn och det här beslutet har vi tagit och har aldrig ångrat oss över det. I både min & Andres familj har det alltid varit naturligt att flickor får sina hål tidigt. Jag/Vi tycker att det är jätte fint med hål i öronen på små barn. Och det är bra att göra det när dem är små för då är dom inte där och petar och irriterar hålen utan dom får läka fritt.
 
Både när Nicole & Vanessa fick sina hål så kunde jag knappt titta på. Det är inte rolig att höra/se sitt barn bli ledset. Andres fick vara inne med dem, och jag tog över när det var klart. Nicole grät direkt när hålen sköts dit och sen var det klart, Vanessa grät inte alls (!) of course, hon är ju tuffingen i familjen.... Det gick över väldigt fort, och så var dom där. Dom läkte fort och det har aldrig vart något prat om att dom inte vill ha hål. Jag tycker att det bara har vart positivt med att göra det när dom är små. Dom har inget minne av det som många av mina vänners barn. Vissa var livrädda efter det första hålet (alla gör inte båda hålen samtidigt) och sen har dom inte fått göra hål i andra örat.
 
Jag är nervös inför hålen med Olivia. Jag hoppas att dom gör båda hålen samtidgt så att det är över fort.
 
På den här bilden hade Vanessa precis fått sina hål...
 
Här är Nicole med sina hål
 
 
Nu har nog mamma maffian hoppat i taket, men ni behöver inte komma med påhopp, nu undrade jag bara hur gamla era barn var, inte påhopp om mina egna beslut gällande mina barn. Tänx.

Kommentarer
Postat av: Cissi

Tycker alla får göra precis som de vill :) Jag gjorde mina hål i lågstadiet har jag för mig. Gjorde inte så jätteont, då jag visste att man fick välja färg själv på örhänget ;) Valde lila har jag för mig. Sen att jag gjorde de andra med en säkerhetsnål själv när jag blev äldre är en annan historia haha

2013-02-20 @ 20:08:04
Postat av: Margareta

Nu har jag inga döttrar så det har inte varit aktuellt. Däremot har jag jobbat både som simlärare o idrottslärare och varit med om att örhängen fastnat när barnen lekt och någon gång med smärtsamt resultat. Jag vet att i de flesta kulturer gör man hål när flickorna är i princip nyfödda men jag tror att jag hade väntat om jag haft en dotter.Men det är ju jag det!!!

2013-02-20 @ 20:23:27
Postat av: Ebba och Celia

Skulle vara jätte kul om du kunde gå in på våran blogg, lämna gärna ett spår efter dig. Förlåt om du inte tycker om sånna här kommentarer❤

2013-02-20 @ 20:44:58
URL: http://Ebbaochcelias.blogg.se
Postat av: Ann-Sofie

Men herre gud, alla gör väl vad dom vill så länge det inte skadar barnet. Själv så är jag på tok för "pjålig" för att kunna göra det på mina barn när dom är så små. Jag kan knappt vara med när dom vaccineras ju men men som sagt det är ju olika. Mina två stora tjejer tog när dom var sex typ och sen flera gånger efter det då hålen växt igen. Lycka till iaf till både dig och Olivia när de är dags:-)

2013-02-20 @ 20:55:40
URL: http://www.afrodite1980.blogspot.com
Postat av: Louise

Inte en chans att min dotter skulle få hål i öronen så liten det finns inte på världskartan för mig.
En av mina f.d väninnor tog hål i öronen på sin dotter när hon var runt året och hon tänkte ta vår dotter dit också utan vår tillåtelse.(Men det var inte därför jag slutade umgås med henne.)
Vill hon ha hål i öronen när hon fyller 6 år fine men inte innan dess.
Jag fick hål i öronen när jag var 10 tror jag.
Det är upp till var och en och i vissa kulturer är det ju så att de tar hål i barnens öron vid några månaders ålder.
Jag ser inget fel i det men aldrig att jag skulle göra det på min dotter:-).

Ha en bra kväll.
Kram

2013-02-20 @ 21:01:29
URL: http://malmomorsan.se
Postat av: Natali BLOGGAR om livet ♥♥♥

Min dotter fick sina när hon fyllde 6 år, dvs alldeles nyligen. Jag tycker att skolåldern är ok ålder för örhängen på småflickor.

2013-02-20 @ 21:06:59
URL: http://www.finest.se/natali
Postat av: Helena H

Jag har själv inge hål i öronen. Har aldrig varit intresserad av sånt. :)
Linnea fick ta hål när hon gick ut 1:an som avslutningspresent, men det gick inge bra. Hon fick inflammation o var i båda hålen så det fick tvättas rent med nå starka medel och sen var vi tvungna att låta det växa igen.
Sen när hon var runt tio-elva tog hon hål igen och fick då bara använda plast och titanörhängen och då funkade det bra.
Nu har hon nästan aldrig örhängen i eftersom hon använder ridhjälm så många gånger i veckan så hon orkar inte ta i o ur dom hela tiden. Så nu har hon dom bara när hon ska iväg på nå särskilt.:)
Bilden på Vanessa kunde ju nästan vara Olivia, åh vad lika varandra de är. :)
Ha det bäst.
Kram från Söderhamn

2013-02-20 @ 21:14:57
Postat av: Martinique

Ja alla gör som dom själva vill med sina barn och tur är väl det ;)
Jag var 8 år när jag fick mina hål, jag hade då tjatat sen jag var 3 eller 4 år men min mamma var hård med det. Men när nästan alla tjejerna i min klass hade hål och jag så gärna önskade fick jag min vilja tillslut.
Jag ville ta hål i Mirabelles öron när hon var bara några veckor gammal, men Tim satte sig emot det. Han vägrar. Först tänkte jag äh skit samma jag gör det väl när han jobbar. Men när vi pratar och han säger jag vill verkligen inte att hon ska hål än då känner jag att nej då kan jag inte göra det. För tänk när dom vill tatuera sig och jag kanske tycker det är förtidigt då kanske han drar fram tatuerings maskinen och tatuera dom eftersom jag ändå inte lyssnar på honom. Så nej jag får snällt vänta till den dagen Tim känner att han är redo att ge henne det. Dock tror jag att Tim är rädd. Han har själv haft många hål nästan hela ansiktet och nu är hans kropp nästan fullt tatuerad och när jag började tatuera mig skyllde alla på att hade ja inte varit ihop med honom så hade jag inte börjat och jag tror att han tror att han kommer få skulden om vi tar hål i öronen på henne.

2013-02-20 @ 21:23:48
URL: http://fruenarsson.vimedbarn.se
Postat av: Melina

Ju tidigare är desto bättre! Jag gjorde mina hål sent (8-10) och pillade så mycket att jag fick göra om dom 3-4 gånger! Så, när dom är nyfödda till typ 1,5 är perfekt!

2013-02-20 @ 22:17:07
Postat av: Melina

Btw, du har jättevackra barn :)

2013-02-20 @ 22:18:44
Postat av: Ginger

Hej!
Jag ville ta hål i min dotters öron när hon var bebis men hittade ingen som gjorde det, min man är från Kamerun så det är tradition. Nu ska min dotter fylla 6 och hon vill ha hål i öronen men fortfarande hittar jag ingen inte enns min egen percare gör det men dom har tipsat mig om ett ställe här i Newcastle som gör det, jag hoppas jag hittar någon, min dotter ser alla mina percingar hehehe så vill hon så självklart så strunta i mamma maffian du är mamma för dina barn ingen annan så skit på dom =) Tror det är så mkt bättre när dom är bebisar än större fast ändå bra när dom med kan delta i att göra det så dont worry du gör vad som känns bäst! Trevlig kväll från UK

Postat av: Ginger

Hej!
Jag ville ta hål i min dotters öron när hon var bebis men hittade ingen som gjorde det, min man är från Kamerun så det är tradition. Nu ska min dotter fylla 6 och hon vill ha hål i öronen men fortfarande hittar jag ingen inte enns min egen percare gör det men dom har tipsat mig om ett ställe här i Newcastle som gör det, jag hoppas jag hittar någon, min dotter ser alla mina percingar hehehe så vill hon så självklart så strunta i mamma maffian du är mamma för dina barn ingen annan så skit på dom =) Tror det är så mkt bättre när dom är bebisar än större fast ändå bra när dom med kan delta i att göra det så dont worry du gör vad som känns bäst! Trevlig kväll från UK

Postat av: Ted's mamma

Ja alla tycker vi helt olika om detta.
Jag själv tycker att alla gör som dom vill.
Min mamma gick med alla oss runt tre års åldern, till och med mina bröder fick ett hål.
Jag har mina kvar och är inte ett dugg besviken på dom, nopp jag kan inte ens gå utan örhängen då jag känner mej lite naken haha :P
Har inte haft en tanke på att ta håll i Teds ena öra men skulle det komma på tal här hemma så skulle jag nog få ett stort nej från Fredrik, han tycker det är fel fast han tidigare själv har haft det XD
Skulle jag haft en tjej så självklart hade jag oxå gjort dom tidigt. Som du säger så läker det ju bra och inga fingar går å irriterar och självklart är det ju så fint :)

2013-02-20 @ 22:25:31
URL: http://LiiiindhAa.blogg.se
Postat av: Camilla 32 år & blivande 10 barnsmamma

Jag tycker man gör som man vill..
Mina har varit stora men inte alla har hål,dom vågar inte.
Jag hade gjort det mycket tidigare om jag fått men hittade ingen som gjorde det under 6 år.
Tror det blir lättare att göra det när dom är så små då slupoer man oftast problemen med infektioner o sånt.

Mvh Camilla

2013-02-20 @ 22:32:49
URL: http://minstorafamilj.se
Postat av: Arijana

Hej har följt din blogg nu ett tag. Jätte rolig och vilka fina barn du har. Jag har en 4 årig dotter och vi gjorde hål i hennes öron när hon va knappt 1 år. Och idag älskar hon sina örhängen. Jag själv som barn har me fått de då och ser inget fel me de. Så go For it

2013-02-20 @ 22:47:27
Postat av: Evelina - mamma till lille Emil ♥

Jag har nog alltid varit lite "emot" att ta hål i öronen när de är så små, jag har nog känt att de får vänta tills de kan välja själv. Dock tycker jag det är superduper att ni gör så som NI vill och skiter i vad andra kan tycka om det. Som du skriver så är det ju en bra idé, de kommer aldrig minnas det och de är inte där och pillar :)

Så jag själv skulle nog vänta så de får välja själva (har visserligen bara en son än, men OM jag får en dotter i framtiden ;)), men sen får alla andra göra precis som de vill! :)

Men en fråga, varför gör ni det? Är det någon kultur ni växt upp i eller är det bara något ni vill? :)

2013-02-20 @ 23:57:27
URL: http://fevelina.blogg.se
Postat av: Johanna

Jag har 2 snart 3 döttrar, dom äldsta snart 3 och 4 år. Ingen av dom har hål i öronen. När dom den dagen ber om det så får dom förmodligen det.
Men jag håller med, det är jätte fint med hål i öronen.. :)
Jag själv fick mina första hål i öronen när jag va 10 månader gammal. Mamma ville att jag skulle ha medans pappa hade blivit arg och tyckte det va vansinnigt ;)
Men vart går du och tar hål i öronen på dina barn? Mamma berätta att redan för 28 år sen så va det svårt att hitta någon som ville Göra hål på en sån liten som mig..
Du har jätte fina barn och jag tycker det är riktigt häftigt att ni har så många barn på så kort tid.. Vilken lycka för barnen även senare i livet :)

2013-02-21 @ 06:39:25
Postat av: Emelie - Mamma till Dewin, Wilton & Alwida

Jag funderar på att ta hål i öronen på min dotter som är 8 månader snart! :)
Det läker väll bättre om man tar dom när dom är små? Kram

2013-02-21 @ 07:37:08
URL: http://elwiz.blogg.se
Postat av: Hannah

Alla gör väl som de vill tycker jag. Jag själv var ca 4 år tror jag när jag fick mina, jättestolt och nöjd!
Min dotter som snart fyller tre kommer att få välja själv har jag tänkt. :)

2013-02-21 @ 08:57:21
URL: http://honeybuns.blogg.se
Postat av: Lovisa

Hej Satu! Jag tog själv hål i öronen när jag gick i ettan. Detta fick jag lida för tio är senare när jag fick eksem. Man har sett i studier att om man haft eksem som bebis och tar hål i öronen tidigt så ökar risken för eksem i tonåren kraftigt. Därför skulle jag låta mina barn vänta men man gör som man vill.

2013-02-21 @ 09:17:52
Postat av: Kristiina

Hej! Minns när jag var barn, vi fick ta hål först när man börja skolan. Har en dotter som är idag 22 år,henne tog vi hål i öronen på när hon var 9 månader. Har aldrig varit några problem med det. Har dessutom ett barn barn på 6 månader , henne tog dom hål i öronen på när hon var 4 veckor gammal. Inga problem med det heller. Vet att sååå många har fördommar och ska lägga sig i. Tycker att det är upp till föräldrarna att avgöra när det är dax. Måste bara få åter igen tacka för en härlig blogg att följa 😍. Och jag följer dig i allt du skriver. Blir så imponerad av all energi du har. Och till sist du har superfina barn!! Va rädd om er🌹

2013-02-21 @ 10:50:24
Postat av: Åsa

Mina barn har inte hål i öronen, dom är 10, 8 och snart 6 år. Inte för att jag aktivt bekämpar håltagande, utan för att jag sagt att dom får välja själva om och när dom vill ta hål. Ingen av dom har hittills brytt sig, vi får väl se hur det går ;)

2013-02-21 @ 11:01:03
Postat av: Alexandra

Intressant inlägg! Äldsta dottern fick hål när hon var 4år, då ville hon själv ha de. Minstingen är nu 2,5 år o har ännu inga hål. Hade tänkt laga åt henne i sommar men vet inte om det blir. Hon är så envis o jag är rädd att hon inte låter mig putsa/byta örhängen sen.

2013-02-21 @ 11:36:59
Postat av: Helen - mamma till L&E

Jag är väl lite emot håltagande vid så liten ålder. Jag tycker de ska få välja själv när de är gammal nog att förstå och våga, det kommer mina flickor få göra iaf. :)

2013-02-21 @ 15:12:22
URL: http://helenm.blogg.se
Postat av: inalashes

Tycker inte alls att det är fel med små barn som har hål i öronen.. skulle dem inte vilja ha när dem blir äldre så kan dem ju bara ta bort..

2013-02-21 @ 18:04:17
URL: http://inalashes.se
Postat av: Malin

alltså jag bara undrar- om du inte kan vara med och se på - varför ens göra det?
vidare så fick jag själv hål i öronen när jag var 7år gammal.. fick jätteproblem (hade atopiska eksem på kroppen sen innan).. och fick jätteeksem på båda öronen, så pass att örsnibben lossnade lite från halsen eller hur man ska beskriva.. och bakom öronen då.. min tvillingsyster fick samma problem....
än idag kan jag inte ha annat än rent guld i öronen, tar jag något annat oäkta så sväller örsnibbarna upp, kliar och blir illröda.. och gör ont såklart..

min flicka är bara 6v gammal, och jag har inte ens tänkt tanken på hål i öronen.. det kommer väl kanske en dag då hon kommer att vilja ha det själv och då kanske jag kan överväga det.. men helst inte innan hon är tonåring känner jag.. :)

självklart är alla fria att välja själva och alla har alltid åsikter om ens val.. tror jag...

för visst jag håller med om att det är sött med tjejer med örhängen, men jag kan inte hålla med om att det är sött på bebisar....

detta är inte skrivet och tänkt som ett påhopp utan bara som en åsikt i ren allmänhet :)

ha en fin helg!:)
/malin

Svar: Tack för ditt kommentar. Hon har faktiskt en pappa som satt med henne som ger henne lika mycket tröst som jag.
Me & My Baby Dolls

2013-02-22 @ 11:10:08
URL: http://minzas.wordpress.com
Postat av: Jessie

Hej jag är 11 år och har gjorde hål i örona i slutet av januari.
Nu geggar vänster sida igen sig på 5min, höger är inte lika illa. Det är alldeles rött runt hålen också. Vänster sida gör också jätte ont när jag tar i och ur örhänget.
Jag tog också hål i örona när jag var ca7 år då gjorde det så ont så dom fick växa igen.

2013-04-20 @ 13:38:01
Postat av: Anonym

Några år senare men vart tog ni hål i öronen har en flicka på 2 månader och funderar men vet inte vart jag ska gå...

2016-02-11 @ 13:52:07
Tack för att Du tar dig tid <3
Kommentera inlägget här:

Vad heter Du?
Är Du här ofta?

E-postadress: (publiceras ej)

Har du en blogg? Adress här, så hittar jag till dig :)

Kommentar:

Trackback