Att planera 1-årskalas

Om bara 8 dagar fyller våran minsting Olivia hela 1 år.
Det låter som en klycha och jag säger det ofta, men tiden går verkligen jätte fort.
Det här året speciellt har bara svichat förbi.
 
Olivia var beräknad att komma den 13 januari detta år, men kom den 19 december förra året istället. Såklart ville hon vara med sin familj till jul.Smiley
Hon var bara 5 dagar gammal förra julen, så pytte liten och bara sov. Nu är hon en "stor" tjej som kan en massa.
Förra julen satt vi och pratade och undrade om hon kunde gå till nästa jul. Och det kan hon ju. Hon springer t om nu. Ja, fort går det ju inte, men hon springer. Hon kan många ord, säkert över 15 och hon lär sig något nytt varenda dag känns det som. Trots att våra barn lär sig 3 språk parallelt så har de alla lärt sig att prata väldigt tidigt.
 
Nu på lördag ska vi hålla hennes kalas för familj och nära vänner.
Först hade jag bjudit hit allihopa samma tid, men insåg ganska snabbt att det blir för mycket.
Så jag la det på två tider istället.
Vi båda har stora familjen, det blir så lätt stressigt och rörigt om alla kommer amtidigt, man vill ju hinna sitta och prata med alla som kommer. Och så vill man ju att gästerna faktiskt får plats när dem ska fika?Smiley
 
Nä i år blir det inget dunder och brak kalas.
Vi har som sagt stora familjer, så det blir fullt hus ändå och Olivia har inte så många jämngamla vänner ännu.
Nästa år blir det säkert annorlunda, men på hennes 1-årsdag ska familjen och de som älskar och känner henne samlas för att fira. Nära och kära helt enkelt.
 
fredag ska vi baka. På lördag vill jag inte springa runt som en yr höna (vilket jag alltid gör) och stressa runt.
Jag vill göra så lite som möjligt den dagen, dekorera och göra iordning barnen och allt det där vanliga. That´s it.
Jag brukar jämt stressa på födelsedagar och det är inte kul för någon. Jag vill inte ha det så mer.
Så jag förbereder allt på fredag.
 
Förresten- har ni bra recept på kärleksmums??
Min svägerska Anna gör riktigt goda, så även barnens farbror Oscar- to die for! Jag vill också kunna göra såna. Fast det kanske är lika bra att jag inte kan, för då skulle jag nog baka sånt varje dag. OK, åtminstone varje helg. Smiley
 
Olivia 1 dag gammal.
Kommer ihåg denna bild som om det var igår. Ändå har det snart gått ett år.
 
 
Känns konstigt att planera kalas såhär vid jultider. Första gången för mig.
Resten av gänget är födda april, maj och juni.
 
Julstjärnor och julgardiner, tomtar och annat juligt är en del av våra födelsedgas kalas från och med nu.
Fast vi är noggranna med att det är ett födelsedags kalas.
Presenterna ska slås in med födelsedags papper och inte julpapper. Det är inte julklappar som hon får 5 dagar innan jul, utan födelsedags paket.
 
Nu lite off topic:
Ni som har barn födda i december- får man välja i vilkers årskull de börjar i skolan med? Eller ska de automatiskt gå med vänner som är födda just 2012 (som Olivia då) och vara typ 1 år yngre än några av sina klasskamrater?
Eller får man välja och låta henne börja med dem som är födda året efter?
 

Kommentarer
Postat av: Sandra Cliffmark

Hejsan! Min dotter är född 6 dec 2005 och hon fick börja i skolan med resten av 05:orna men det har gått super och vissa e ju födda okt, nov osv så det e inte många som e mycket äldre än henne! Hon var 5 1/2 år när hon började förskolan :)
Min son e född 7 jan 2009 och han kommer då vara ett helt år äldre när han börjar förskolan hehe lite konstigt blir det men det blir nog bra det med!

2013-12-11 @ 10:43:19
Postat av: Nua

Vi gör som ni. Inget julpapper och inget hopslag med firande av jul. Vill verkligen att varje barn ska få känns sig speciell och firad på sin dag. Vi har ju en tjej född 27/12 2008. Hon förväntas gå med de födda 2008. Hon är tidig i utveckling och man märker ingen skillnad på äldre barn. Kanske vore det annorlunda annars, men det är ju som du säger ett år mellan tidiga och sent födda barn. Men tror att de är med sin årskull om man inte märker att det vore bättre med nästa årskull. Då får man ta upp det med skolan tror jag. Ha en fin dag!

2013-12-11 @ 10:47:15
URL: http://www.nuas.blogg.se
Postat av: Lotta

Min ena dotter är född 13 december, hon blir 20 i år! Hon har gått i skolan med sin årskull, själva lärandet har väl funkat, men mognaden har det varit si och så med....Min son är född 5 januari, och han blir 10 nu. Det har verkligen märkts på honom att han är äldst i klassen, medan hans ena klasskompis är född på nyårsafton, och är ju ett helt år yngre, och han har inte alls hängt med. Hade jag fått välja, vet faktiskt inte om man får, så hade jag helt klart valt att dottern börjat ett år senare!
Mvk Lotta som läser din blogg varje dag! Alltid uppdaterad! Känns nästan som man känner er, fast man bara sett er på nätet! (Har fyra barn 26, 20, snart 10 och 14. Och två barnbarn 7 och snart 5, och en man!)

Svar: Hihi, va roligt med "och en man" men det är ju jobb med dem också ;)
Och kul att du trivs här :)
Me & My Baby Dolls

2013-12-11 @ 10:59:03
Postat av: Malin

Har en son som är född 29/12-2008 Vi har också alltid varit noga med att det är födelsedag, inget jul papper då t.ex. Som du skrev. Dock har han alltid räknas in med just årsgrupp 08, inte fått frågan eller så om han vill vara med 09. Fast vi vill att han ska vara med just 08:or. Tror att man säkert får ta upp det själv. Och Olivia lär nog kunna gå med 12:or också, hon verkar vara en smart tjej ;)

2013-12-11 @ 11:24:53
Postat av: Cecilia

Googla Leilas kärleksmums, finns INGA bättre.
Fin hon är lilla loppan <3

Stor Kram

Svar: TACK! <3
Me & My Baby Dolls

2013-12-11 @ 11:26:29
Postat av: Camilla

Hej satu :) jag väntade min dotter till den 15 januari i år men hon föddes 28 december istället och jag resonerar som så att är hon mogen och hänger med dom andra 2012 så tycker jag hon ska gå med dem annars får hon gå med 2013 årskull. Väldigt fin och trevlig blogg du har :) kram Camilla

2013-12-11 @ 11:40:51
Postat av: Synnöve

Hej, har två tjejer som är födda 18(1989) och 12 (1994) december och vi har låtit dom börja skolan med sina jämnåriga. Dom har hängt med bra i skolan och gjort bra resultat båda två. Angående kalas så har vi också gjort så födelsedagspresenter med presentpapper och julklappar med julpapper, viktigt att hålla det skilt. Även om det emellanåt slinker in en räv i hönsgården och ställde till det för dom när gästerna kom med "fel" papper :-)
Kärleksmums då använder jag det här receptet http://www.arla.se/recept/karleksmums/ men hackar ner mörk choklad i smeten, tar även smaksatt med mint. Rör även ner after eight i smeten som ska ovanpå. Lycka till nu med kalasandet i morgon.
Gillar verkligen din blogg.

2013-12-11 @ 11:54:49
Postat av: Synnöve

Ser nu att jag lyckades skriva fel, lycka till med kalasandet på lördag :-) Kram och ha en bra veckan nu.

2013-12-11 @ 12:36:59
Postat av: Anonym

Jag skulle verkligen rekommendera att hon börjar med de som är födda samma år som henne (dvs 2012), och då pratar jag utifrån egna erfarenheter. Jag blev retad för jag ansågs vara ''dålig i skolan'' för att jag gått om, när de inte ens visste den riktiga anledningen till varför. Hon kanske kommer bli yngst i sin klass men äh - hellre det! Inget fel med att vara yngst:)

2013-12-11 @ 12:52:48
Postat av: Margareta

Min erfarenhet som lärare av barn födda sent på året är att flickor brukar inte ha några större problem att hänga med sin årsgrupp. Det kan vara tuffare för killar.
Du har ju några år på dej att se hur hon utvecklas och då kommer också förskolan kunna ge goda råd.Skulle förvåna mej mycket om hon skulle behöva vänta ett år. Hon har ju bra draghjälp av syskonen!

2013-12-11 @ 13:02:45
Postat av: Malin , Gravid med tvillingar

Jag är i v33, :) I kväll ska jag in på ultraljud, då får vi se hur dom ligger!!:)
Men ska bli mysigt att få se mina små igen!

Känns att det börjar närma sig nu! :)

Jag hoppas att jag kan föda vaginalt!:)

2013-12-11 @ 13:10:44
URL: http://malinhedblom.blogg.se/
Postat av: Jenny

Rent automatiskt så kommer hon att tillhöra den årskull hon är född i, dvs 2012. Men om ni när hon börjar närma sig skolåldern känner att hon inte är mogen så brukar det inte vara några problem att låta henne ta ett extra år för att komma ikapp. Det är då, enligt min professionella åsikt (förskollärare), bättre att låta henne gå ett extra år i förskolan än att vänta tills hon ska börja ettan.
Men det är ju långt till dess och jag tror att när ni väl är där så kommer ni (och förskolepedagogerna) att veta vad som är rätt för just Olivia. :)

2013-12-11 @ 13:20:38
URL: http://smyckenmedomtanke.blogg.se
Postat av: Liz

Satu! Jag har varit lite (las mycket) dalig pa att lasa och framforallt kommentera pa mina favorit bloggar, men jag har har ju sett att du ar gravid och jag tror inte att jag har sagt Grattis annu! Sa har lite sent, stort Grattis till dig och din man! SA glad for er skull och sa skont att du hittills mar sa pass bra och att det inte blev som med Olivia da du ju madde sa daligt!

Angaende skolgang med jamnariga eller inte, hmm sakert svart och helt egna erfarenheter har jag inte men min systerson ar fodd den 18 december och blir nu 19 ar. Han har inte haft nagra problem alls med att hanga med i skolan tex, men nu pa senare ar har det kommit upp andra saker som ar "viktiga" for honom/tonaringarna i den aldern.

-Tank korkort. Nu var han sist i sin klass/kompisgang for att fa korkort, da manga av hans vanner hade haft korkort nastan ett helt ar.....Vill man att ens barn ska aka runt/bli skjutsad av sina kompisar eller om man vantar till aret efter, vara den som far forst och far vara den skjutsar sina kompisar.

- Intrade till discon/pubar etc med aldersgrans. Dar det ar 18 arsgrans, om det finns tex, sa har han inte fatt ga in, eller kopa sig en ol, medan sina kompisar har kunnat gora det.

- Han spelar hockey, dom har olika turneringar dar dom har haft aldersgrans, men han har tack och lov varit ganska duktig och haft mojlighet att fa spela anda, aven om han inte hade aldern inne...

- Aldersgrans pa bio etc...

Men, jag vet min lillasyster tex, hon ar fodd den 5 Januari, hon fick genomga ett test for att se om hon var mogen nog att fa borja ett ar tidigare, (detta var ju nu i borjan av 80 talet, sa det har ju troligtvis andrats sedan dess men anda) och ar dom bara mogna sa ar det ju inte nagot problem just med skolgangen menar jag. Da kanske just den sociala biten ar lite jobbigare just med att vara yngst och inte kunna hanga med polarna, just som tonaring.

Men som sagt, ni har langt till dess, hur ni gor blir det sakert ratt bade for Olivia och er som familj!

Stor kram och stort lycka till pa stora ultraljudet!! Jag gissar pa kille! :)

Postat av: Linda

Kom att tänka på att det är ett år sedan jag hittade din blogg. Minns att du väntade Olivia, så blev jag fast :) (följer bara 2 bloggar) Så kul med mycket bilder som du har. Vi har 2 december barn, dagen efter varandra 29:e o 30:e. Fröken i skolan har sagt att denäldsta är lite sen med läsningen och det är pga. att han fyller sent. Men de har inte låtit oss välja, han går med sin årskull. Spännande dag imorgon för dig.

Svar: Tack snälla! Va kul att jag är en av bloggarna :)
Me & My Baby Dolls

2013-12-11 @ 18:42:49
Postat av: anna m

Tack för att du tar upp den här frågan! Vi har grubblat mycket på den vi också. Vår dotter föddes den 27/12 2011 men hade bf 17/2 2012. En kompis mamma (lärare) har alltid rekommenderat att barn födda senare på året kanske mår bäst av att börja ett år senare. För att det annars har lätt att halka efter och då stämplar sig själva som dåliga. Det kan följa med genom hela skoltiden och kan bli väldigt jobbigt. Men jag vet inte, råden här tycks ju vara pt andra hållet. Jag tror nog att vi kommer räkna med att hon ska gå med 12:orna (hon skulle ju ha varit en). Men ligger hon före i utvecklingen, kanske 11:orna känns rätt. Man får kanske ge sig till tåls och ta det som det kommer!

2013-12-11 @ 19:44:59
Postat av: Anne-Lie

Jag vet inte om man får välja årskull, beror nog lite på hur det går på förskolan kanske? Jag har en son född 28 december och han hade inte svårigheter med att lära sig saker men det var mycket "myror i brallan" och han skulle nog mått bra av att väntat ett år för att mogna till sig lite.

2013-12-11 @ 20:51:16
Postat av: lindisha6barnsmamma

jag har barn som är födda den 16dec och den 20dec
min pojke är född 2001 och han började skolan med den årskullen

2013-12-11 @ 21:39:10
URL: http://lindisha6barnsmamma.bloggplatsen.se/
Postat av: Louise

Min son är född den 6 december precis som jag. Han går med sin årskull och jag gick med min men jag fick dock gå om 3 an och hamnade med 79orna ist.
Tror att er dotter får gå med 12orna.

Ha en fortsatt bra kväll.

2013-12-11 @ 21:45:28
URL: http://malmomorsan.se
Postat av: Caroline

När jag gör kärleksmums så brukar jag följa receptet som står i kakboken Sju sorters kakor, tror det står under Snoddas :) och jag tycker att de blir toppen :) kom gärna med tips om du hittar nåt annat recept som blir gott!
Kram!

2013-12-11 @ 22:58:44
URL: http://bojerydsflickan.blogg.se
Postat av: madde-fembarnsmamma

Vi har en kille född 29/12-07 och han går med 07:or. Det sker per automatik att de hamnar med sin ålderskull och man måste ändra själv i så fall. Så länge inte barnet är väldigt omoget för att börja skolan så tror jag ändå att det är bäst för barnet att börja då det är tänkt. För våran kille så har det fungerat bra, men då är han rätt smart så det hjälper såklart till :D

2013-12-12 @ 09:25:42
Tack för att Du tar dig tid <3
Kommentera inlägget här:

Vad heter Du?
Är Du här ofta?

E-postadress: (publiceras ej)

Har du en blogg? Adress här, så hittar jag till dig :)

Kommentar:

Trackback