Att Köpa eller Sälja först?

Hade en väldigt intressant diskussion igår med familjen.
Om man skulle vilja flytta, sälja sin lägenhet och köpa något nytt- hur ska man då gå till väga?
 
Ska man köpa det nya boendet först?
Eller ska man sälja den nuvarande bostaden först?
 
Riktigt svårt det där!
 
Jag tänker såhär, ni får mer än gärna flika in om tips och idéer, eller berätta hur ni själva har gjort.
 
- Om man nu kan tänka sig att bo bara inom ett visst område, där det kanske inte kommer ut så mycket bostäder, då är det väl bättre att köpa först?
Men- kan man få lån då? Man har ju lån på sin nuvarande bostad? Och den nya bostaden skulle kosta mera?
Och ska man ha handpenning till hands ändå?
 
Om man ska sälja sin nuvarande bostad först- och hittar sen inte det här huset man vill flytta till? Vad händer då?
Man är hemlös!?
 
Och om man köper först, och inte får sin andra bostad såld?
Haha, ni ser ju att jag är ute som en snögubbe i det här.
 
Hur har ni andra gjort?
Hur går det till egentligen om man skulle vilja köpa först? Funkar det ens...?
 
Jag ska nog fråga Natali (natalis.se) -dom har precis köpt ett fint drömhus och ska flytta in till våren.
 
Det är inte alls aktuellt med en flytt för oss just nu. Vi får plats här när 6:an kommer också och vi trivs så bra här, så nära till dagis/skola och mina föräldrar & syskon.
Jag kikar ändå in på hemnet lite då och då och drömmer mig bort. Min dröm är att bo i ett lite avskilt hus intill en skog/vatten, med egen uteplats där vi kan grilla på somrarna ha en egen pool till barnen, och ett fint hem.
Här är det så jäkla dyrt att ha hus, det kostar mer än vad vi har råd med. Speciellt eftersom vi inte kan ha en 3:a/4:a med denna växande familj :) det ska ju finnas space och rymma oss alla i många herrans år också.
 
Jag planerar här hemma för fullt om hur vi ska ha rummen när bebis kommer. Bland det absolut bästa jag vet. ♥
Jag har en hum om hur vi ska fördela rummen och jag funderar och tänker och möblerar & inreder rummen i mina tankar redan. Sån är jag :)
 
Bild på Vanessa & Danilo flikar jag in här, det är så tråkigt med inlägg utan bilder ;)
 
 

Kommentarer
Postat av: Tanna

Jag har ju köpt lägenhet 3 ggr. Min första köpte jag 2004, flyttade från en hyreslgh då. Den andra köpte jag 2008 och då köpte jag först för det var ca 5 månader innan jag fick flytta in så då hade jag massor av tid och sälja. Och nu sist, så hade vi pratat ed banken. Hittade vårat nuvarande hem och köpte och sålde typ samtidigt.
Och snart ska jag köpa en lgh ännu en gång, denna gång blir jag utköpt från vårat boende...... och köper nåt till mig och Jax.... Kram

2013-12-16 @ 17:32:02
URL: http://tannaodevil.blogg.se
Postat av: Anonym

Här där vi bor idag vill banken helst att man säljer först o köper sen. Vi är ju 10 pers snart 11 ;) och vi bor i en 5:à på 119kvm och kan bygga om till en 6:à så jag/vi tycker vi får plats ett tag till. Liiite trångt, barnen får dela rum och så men det funkar. När vi väl sk köpa hus (vi bor i en bostadsrätt idag) så funderar vi oxå på hur man sk göra. Man kan ju inte vara bostadslös med 9 barn?! Och vad gör man nu om man inte hittar det hus man letar efter? Verkligen jätte svårt, kan inte annat än att hålla med dej...svårt svårt svårt...

2013-12-16 @ 18:59:24
Postat av: Anonym

Ni måste SJÄLVKLART köpa ett nytt boende först (banken ger er lån till det, eftersom de vet att ni ändå kommer få sälja eran lägenhet så fort ni flyttat in i det nya boendet). Köpa först - sälja sen!

Jag tycker det är så läskigt att bo tätt intill en skog där det inte bor så många, för jag tänker bara på hemska tankar då haha. Sen får man långt ifrån ''civilisationen'', te x, snabb sjukhus, skola, affärer osv.

Jag tror det skulle passa er perfekt om ni köpte någon villa här i Haninge, får då får ni nära till både släkt, skola, centrum, pendeltåg osv. Och såklart större utrymme, egen trädgård som ni kan grilla i, ni kan ha ute-leksaker i trädgården också (pool, rutchbana osv). För när barnen kommer bli äldre har de också nära till allt, och kan ta sig hem snabbt på kvällarna när de te x åker pendeltåg:)

Det här är BARA tips, så du inte tror jag försöker sitta och säga ''det här ska du göra och det här ska du inte göra'', haha! Lätthänt! Ha det bra!

2013-12-16 @ 19:13:20
Postat av: Emma

Hej;)
Vilka kommer att dela rum?
Vilket flicknamn hadde du/Andres som favoritnamn?
Vad gør du med Olivias Gamla klæder?
Blir det fler barn efter denna?

2013-12-16 @ 19:40:06
Postat av: Johanna

Vi köpte först och sålde sen. Inga problem med banken. Vi fick ta ett sk brygglån. Känns viktigt att få köpa det man vill när man väl ska köpa.
Fortsätt drömma :)

2013-12-16 @ 20:20:03
Postat av: Lina

Vi köpte vårat drömhus före vi sålde vårt gamla hus! I och med att vi redan ägde ett hus som vi knappt hade lån på så var det inga problem att få ett nytt lån på det ny huset då banken såg vårt "gamla" hus som en " säkerhet" på lånet. Där vi bor är det extrem bostadsbrist så jag hade aldrig vågat sälja det gamla huset utan att ha hittat ett nytt först!

2013-12-16 @ 21:10:22
Postat av: Lotta

Hej! Tack för en trevlig blogg!

Mitt råd är att först sälja, det som annars kan hända är att man får stå med dubbla boenden. Det hände oss en gång och tog 6 månader o massa pengar.

Vi fick bo hos mina föräldrar när vi sedan sålde vårt andra hus för då hände motsatsen, vi hittade ingenstans att bo. Men det löste sig det med och det var iallafall bättre än att stå med utgifter större än inkomster.

Hoppas att ni hittar ett bra hus, kan ju tipsa om man ser nåt med många rum o inte alltför dyrt.

Ha det gott o fin jul önskar jag er!

Kram Lotta

2013-12-16 @ 21:41:13
Postat av: Lotta

Hej. Skulle aldrig sälja utan att ha köpt nytt. Har precis sålt vårt hus i Vendelsömalm. Har köpt nybyggt i Norrby med flytt i mars/april.
Men innan man köper/säljer så har man ju ett hum om man bor i attraktivt/lättsålt objekt. Men jag skulle aldrig chansa. Hellre spara lite extra pengar innan, så man har råd med dubbelt boende ett tag. Men vid lite sämre ekonomi så kan banken gå in och kräva att du säljer innan du köper. Och med lån är det inte så svårt. Vi har betalt handpenning för det nya, men har ju samtidigt fått handpenning för det vi sålt. Så det är nästan plus minus noll. Och det nya flyttar vi in i en vecka innan vi säljer. Så vi har "bara dubbla lån" i en vecka tills vi får pengarna för huset vi säljer.
Hoppas att jag fick detta att låta lika enkelt som det faktisk är.
Lycka till i framtiden när detta nu lär ske för er :)

2013-12-16 @ 22:13:47
Postat av: Hanna

Hej! Jag skulle nog söka hus först och hittar man något bra som man vill köpa kan man komma överrens med köparen om inflyttningsdatum och säga att ni måste sälja eran lägenhet först. Det brukar gå att lösa. Kram!

2013-12-17 @ 09:49:52
Postat av: Elin

Hej..
vi hittade vårat drömhus våren -12 bara av en "slump" ingen stor planering på att flytta men det kändes såå rätt vi fick en privatvisning och fastna direkt, vann budgivning och skrev papper islutet av maj.
Vår lägenhet som vi höll på att faktiskt renovera.. skyndade vi på för att sedan slänga ut på hemnet i juni.. (ingen bra sälj måndad) vi hade 3 månader till inflytt vilket är vanligt att man har. Men all den stress och oro.. "tänk om vi ej får sålt" vår lägenhet.. låg mkt centralt och var topp renoverad i Solna. Men väldigt segt under sommaren!!
Bara ngn vecka innan planerad inflytt blev den såld. Puuh!
Man får låna av sin bank till handpenningen eller heter det deposition?! De löses när man skriver och betalar och får nycklar för huset. Smidigt. Men lite stressamt. Jag var höggravid med son nr 2. Men tillslut kunde vi andas ut och flytta in i vårt hus :)

Jag skulle nog försöka sälja först och samtidigt leta hus.. man får ju som dtt krav oxå på vad man "måste" få för sin lght för man köpt sitt hus.. värdera iaf lägenheten innan ni bestämmer er så ni vet var ni har att röra er med ungefär. ni har ju rätt även ni att sätta inflytt efter 3 månader på er lght!

Väldigt kul att läsa din blogg btw!
Ha de gott, Elin!

2013-12-17 @ 10:29:41
URL: http://villasockerbiten.blogg.se
Tack för att Du tar dig tid <3
Kommentera inlägget här:

Vad heter Du?
Är Du här ofta?

E-postadress: (publiceras ej)

Har du en blogg? Adress här, så hittar jag till dig :)

Kommentar:

Trackback