Pojkar, flickor och kläder

(tidsinställt)
 
Ahh, jag börjar bli så trött på det här genus-pratet som blir alltmer överdrivet. Smiley
ALLA får göra exakt så som dom vill och tycker som känns bra.
 
Såhär tycker jag:
 
Nej, jag vill inte spara mina killars hår som flickorna har och jag vill inte heller klippa bort tjejernas hår. Varför skulle jag!?
Nej jag låter inte mina pojkar gå ut med klänningar eller fluffsiga volang tröjor med prinsess tryck.
Ja, jag låter mina flickor ha bikinis på sig, inte alltid men ibland/ofta väljer dem att ha på sig överdelen också, fast dom inte har "något att dölja", men det har inte många 12 åringar heller men inte skulle dom gå utan bikini topp?
Jag ser inte problemet med det hela?
 
Jag låter mina barn leka med vad dom vill. Jag lär dom att det inte finns någon flick/pojkfärg, alla får välja vilken färg dem vill, samma sak med kläder, grabbarna kan tex ha rosa och tjejerna blå/svart, ja whatever som brukas dela upp i flick/pojkfärger.
 
Angående kläder, det är vi föräldrar som väljer och köper kläder till barnen som vi tycker passar dem och som vi tycker är fina och bekväma att leka i. Färg spelar ingen roll.
Jag låter inte barnen gå hemifrån looking like clowns, så av den anledningen får dom inte välja vad dom ska ha på sig.
Dom får vara med och bestämma tröja eller byxa själv, sen bestämmer jag andra delen.
Jag tycker att det ska passa någorlunda ihop och anpassade till vädret.
Om jag hade låtit mina barn välja kläder själv så skulle dom bara använda sina favoritplagg och resten av kläderna skulle ligga kvar, oanvända.
Såklart behöver dom inte ha på sig något dem inte tycker om, men ta Bessa till exempel... om hon fick bestämma så skulle hon ha på sig linne och tights varenda dag. Nicole skulle sätta på sig sin favorit klänning, med nyckelpigor på som hon fick från sin moster.
Danilo och Jonathan har först nu de senaste veckorna intressera sig för vad dom ska ha på sig. Det ska vara bilar på kalsongerna och fickor på byxorna. Fickorna är tydligen jätte viktigt just nu. Så pass viktigt att att dem pissade på sig MED FLIT för att dom fick ha på sig byxor utan fickor... För dom ska ju ha nycklar och småbilar i fickorna.Smiley
 
Så allt blir så överdrivet med genus, allting ska vara så himla lika.
Pojkar är pojkar och flickor är flickor, det ÄR stor skillnad- get over it!
 
Snart börjas det väl med namnen också, att det inte finns några flick/pojknamn att pojkar visst kan heta Anna-Lisa och små flickor heter Kalle.
 
Hur gör ni med barnens kläder?
Får dem välja sina kläder själva? (hur gamla är dem?)
Vad tycker ni om genus-snacket?
 
******************************************************************************************
TILLÄGG:
 
Jätte kul att så många av er redan har kommenterat.
Vissa av er tycker att jag borde läsa på lite mer, men jag ser ändå inte poängen hur allting skulle bli så mycket bättre av att låta mina pojkar gå ut i prinsess klänningar?
 
Och namn grejen, det är bara en i raden av allting som ska vara så lika.
 
Jag håller med om mycket ni skriver också, ALLA har lika värde och alla får vara annorlunda och att det ska vara OK och att man inte blir retad för den man är. Självklart! Och det handlade aldrig om färger. (som jag skrev)
 
Men jag står för det jag tycker och tänker. Klänningar, klackskor och sånt får dom ha på sig hemma bara, rätt så löjligt egentligen, men så är det. Det har inget med homosexualitet att göra för mig.
 
TILLÄGG (igen):
 
En sak som jag vill tillägga- för mig spelar det ingen roll hur ni väljer att klä era barn, ag har jobbat på förskola och har nog sett det mesta inom klädesväg- jag bryr mig inte och det rör inte mig, jag pratade om MIG och MINA barn.
(en kommentar jag fick...)
 
 

Kommentarer
Postat av: Tellervo

Håller med om det mesta, skulle dock aldrig låta göra hål i öronen på en liten bebis som inte kan ha en åsikt om detta.

2013-08-17 @ 09:50:21
Postat av: Tellervo

Håller med om det mesta, skulle dock aldrig låta göra hål i öronen på en liten bebis som inte kan ha en åsikt om detta.

2013-08-17 @ 09:50:48
Postat av: G.O.S

Genus är inte så insatt men fattat det som att barn ska få vara barn och få leka med och ha på sig vad de vill utan att behöva bli mobbad eller skrattat åt pga barn vars föräldrar har styrt dem i könens tecken.

Stora barnen 4 & 5 Följer med mig och handlar kläder och dom får välja hur dom vill bland färger och avdelningarna.
Lillabarnet om börjar bli mer bestämd, så köper jag oftast själv med lillbarnens nickande när jag visar fram någonting ;))

Svar: Nej, det är riktigt hemskt att bli mobbad för sina egna val, att man vågar vara sig själv.Jag är nog fjantig i det där.
Me & My Baby Dolls

2013-08-17 @ 10:47:06
URL: http://tremirakel.blogspot.se/
Postat av: peachbeast

Jag tycker genus-snacket, som du kallar det, är jättebra. Det handlar inte om att begränsa utan om att tillåta. Tillåta att pojkar har rosa och hello kitty på sig utan att de blir retade. Barn retas för att de generellt sett inte får lära sig att man kan vara annorlunda och att det är okej. Det lär de sig bland annat från sina föräldrar. Om föräldern är uppmärksam på sina egna värderingar och vad man själv tycker är "normalt" tror jag att det är lättare att lära sina barn att alla är olika, alla är människor och alla är okej. Då hade vi alla varit ett steg närmre den utopiska världen där homosexuella slipper bli trakasserade, där kvinnor och kvinnligt är lika mycket värt sommän och manligt, där rasism bara är ett minne blott.

Det kan låta löjligt att det blir så mycket snack kring en sketen rosa tröja. Hur når man jämlikhet mellan kön, sexualitet, hudfärg, klass etc med det? Mitt svar är att det gör man inte. Inte med bara den rosa tröjan. Men tänk så här: om det nu blir så här mycket ramaskri kring vilka kläder ens barn har istället för att bara acceptera att vissa har klänning på sina killar, hur mycket problem blir det inte då inom ännu viktigare områden? Om det visar sig att danilo eller Jonathan är homosexuell, alternativt Nicole, vanessa eller Olivia? Hur kommer de då bemötas av världen när de inte ens kunde ha en rosa tröja på utan diskussioner? Ni som familj har säkert inga problem med det men resten av världen är inte lika accepterande.

Genus-snacket handlar om så mycket mer än bara barnens kläder. Kläderna är bara ett steg i att ge sina barn hundra möjligheter istället för två. Observera att man visst kan klä sina barn i traditionellt killiga respektive tjejjiga kläder utan att "förstöra" för dem. Det handlar mer om att som förälder våga gå emot normen och visa att det är okej. Barn gör ju som vi göroch inte som vi säger. Om vi aldrig visar i konkret handling att man får vara annorlunda och att det är okej då kommer de ju att lära sig att annorlunda är fel - oavsett hur mycket man säger att det är okej.

Jag hoppas att det ger lite klarhet i hur jag tänker kring det hela och varför jag tycker att det är så viktigt.

Svar: Jätte bra skrivet ! Håller med dig till fullo! Kanske bara jag som är trångsynt, men att mina grabbar ska ha klänning på sig ute. Näe.Men du har en bra poäng! Tack, jag fick lite att fundera på.

Min bror är homosexuell, och jag ser inget konstigt med det. Barnen ser inte heller något konstigt med det. Men som du skrev- resten av världen då...
Me & My Baby Dolls

2013-08-17 @ 10:51:31
URL: http://supermancat.blogspot.com
Postat av: Anna-Lena- mamma till 3 trollungar

Håller med. Pojkar är pojkar och flickor är flickor. Färger spelar ingen roll, min 5 åring vill typ bara ha rosa men jag köper ju inte rosa med spets och volanger till honom.
Nån måtta får de vara med detta genus. Däremot kan han klä ut sig i kjol och klänning när vi är hemma.

2013-08-17 @ 11:01:19
URL: http://annalenanordmark.blogg.se
Postat av: L

Jag tycker tyvärr att du har fått lite om bakfoten, vilket är väldigt synd! Tror du inte att du skulle kunna läsa på lite, och bilda dig en riktig uppfattning som inte går ut på fördomar? (För ja, att flickor skulle börja heta Kalle bara på grund av genustänket är en fördom...)
I slutändan handlar "genus-snacket" om att ge sina barn så många möjligheter det bara går, och det tror jag att alla föräldrar vill göra, inte sant?

Svar: Läsa på lite? Låt alla uppfostra sina barn på hur dom känner är bäst. Jag skrev bara hur jag tycker och tänker. På vilket sätt skulle allting bli såå mycket bättre om mina söner går ut med klänning? Jag tycker att namn grejen är en i raden av allt som ska vara så lika.
Me & My Baby Dolls

2013-08-17 @ 11:06:01
Postat av: Me & My Baby Dolls

Nu skrev jag ett tilläggs inlägg på detta inlägg :)

2013-08-17 @ 11:25:21
URL: http://mybabydolls.blogg.se
Postat av: Anonym

Jag håller med dig Satu. Det ÄR en skillnad mellan pojkar och flickor. Jag skulle absolut låta min dotter ha på sig en mörkblå tröja och min son ha på sig en knallrosa tröja - OM DE VILLE, men jag skulle aldrig te x, min son gå ut med en gul prinsessklänning exempelvis. Där går gränsen. Man får lära sig att sätta gränser för BARNENS skull, för än är de små och kan inte riktigt ''välja'' utan att förstå konsekvenserna av det. Om de kommer in i tonåren och känner att tjejerna helst trivs i killkläder och killarna trivs i ljusrosa kläder så får de avgöra det då. Men nu när de är små begränsar man deras val, för att SKYDDA dem, såklart en pojke ska kunna få ha på sig klänning om han vill men om det skulle finnas risk för att mitt barn blev mobbat som 5 åring för något sådant skulle jag aldrig låta hända. Kanske lite rörigt inlägg men iaf, jag håller iallafall med dig!

2013-08-17 @ 12:08:20
Postat av: Lillafruluva

Jag håller med dig.. Jag har också fem barn, två killar och tre tjejer.. Tycker inte kön och färger spelar roll alls och bryr mig inte hur andra gör i sina familjer. Här är tjejerna "tjejiga" och killarna "killiga" utan att jag tvingat på någon något.
Känns som att alla föräldrar ska vara sååå duktiga, rätt och rättvisa nu att det går till överdrift. Vem lyssnar på barnen??

2013-08-17 @ 12:08:34
Postat av: Zia

Kunde inte har skrivit det bättre själv - go girl! :) Håller helt och hållet med dig. Flickor är flickor och pojkar är pojkar. Harsjälv en dotter på 7 månader och ja så länge jag själv får välja klär jag henne flickigt. Vill hon sen inte ha volanger, rosetter, rosa ect. när hon blir äldre, så behöver hon såklart inte det. Men än så länge bestämmer jag och då blir det väldigt flickigt! :)

2013-08-17 @ 14:58:31
Postat av: Anja

Ska bli spännande och se vad du tycker om min sons kläder...

Dessutom blir jag livrädd över kommentarerna och ditt resonemang. Märks att ingen av er reflekterar öht...

Svar: Vad menar du med att ingen reflekterar? Vadå?
Och för mig spelar det ingen roll alls vad du eller någon annan sätter på sina barn, jag bryr mig absolut inte. Jag pratade bara om MIG och MINA barn. Hur era barn går klädda spelar ingen roll, det är inget jag tänker på.
Me & My Baby Dolls

2013-08-17 @ 15:42:35
Postat av: Marie

Hej
Håller med låt pojkar vara pojkar och flickor flickor, jag har en kompis som är gravid och hon tänker inte tala om om det är en pojke eller flicka för hon tycker inte det spelar någon roll, det är för mycket hon är helt insnöad på detta genus tänkande, för mig är det helt sjukt. Min 7 åring älskar rosa så jag köper typ pike tröjor m.m men aldrig att han skulle vilja ha en klänning på sig. vi är olika så är det bara

2013-08-17 @ 16:42:53
Postat av: Camilla 33 år och blivande 10 barnsmamma

Jag tycker oxå det är överdrivet ..

Jag är och kommer alltid o vara som jag alltid varit..
Mina flickor är flickor och mina pojkar är pojkar.
Jag skulle aldrig låta mina pojkar gå ut i klänningar eller i kjol,mina flickor ska heller inte vara korthåriga. Så är det bara..
Visst att barnen leker hemma och pojkarna går i klackskorbo klänning men det är lek..
Mina tjejer leker med bilar ibland,inget fel där heller..
Man gör som man vill..
Jag älskar rosa och har haft rosa på tjejerna..
Kram ..Camilla

2013-08-17 @ 18:46:55
URL: http://minstorafamilj.se
Postat av: Camilla 33 år och blivande 10 barnsmamma

Jag tycker oxå det är överdrivet ..

Jag är och kommer alltid o vara som jag alltid varit..
Mina flickor är flickor och mina pojkar är pojkar.
Jag skulle aldrig låta mina pojkar gå ut i klänningar eller i kjol,mina flickor ska heller inte vara korthåriga. Så är det bara..
Visst att barnen leker hemma och pojkarna går i klackskorbo klänning men det är lek..
Mina tjejer leker med bilar ibland,inget fel där heller..
Man gör som man vill..
Jag älskar rosa och har haft rosa på tjejerna..
Kram ..Camilla

2013-08-17 @ 18:46:55
URL: http://minstorafamilj.se
Postat av: Mamma till Eddie & Wilton

Barnens kläder ja båda mina små killar har vanliga kläder som pojkar har antar jag inga volanger eller klänningar här inte !!
Är också så trött på detta låt det vara som det alltid varit det har ju funkat hittills !! Jag skojar ofta med min äldsta son och frågar om jag inte får köpa en klänning till honom
svaret blir alltid " mamma jag är en kille vi har inte klänning !!"
Idag hade vi kalas han fick typiska kill leksaker lego spiderman osv ..
Jag gör som du oftast den äldsta får välja 50% av kläderna och jag resten förutom om vi typ ska till en kompis på landet få får Eddie se ut som han vill !! Dom måste ju se lite OK ut !!

2013-08-17 @ 18:50:31
URL: http://eddiesmammaemma.blogg.se/
Postat av: Anna i Kungsbacka

Håller med dig Satu!
Det är skillnad mellan killar och tjejer!!

2013-08-17 @ 19:46:15
Postat av: Helena

Det här genustramset (med "hen" inkluderat) är så jävla uttjatat nu. Ser jag ett blogginlägg eller dylikt där den som skriver är så där insnöad på att allt ska vara så genus som det bara går så tar jag mig inte ens tid att läsa.
Jag håller med dig helt och fullt.

2013-08-17 @ 19:47:11
Postat av: Lotta

Håller med!! Visst barn behöver fler valmöjligheter men jag tycker fortfarande att det ska vara tjej och kille! Att man uppfostrar sina barn så betyder ju inte att man inte accepterar homosexualitet, tycker inte att det har något med det att göra. Och att klä sin pojke i spets och klänning hjälper inte jämställdheten, tror jag iaf. Det är bara att ta detta med hen alldeles för långt! Visst en rosa eller lila tröja gör väl inget, men jag anser att det finns en viss gräns! Visst jag vill också ha ett jämställt samhälle, men vill INTE ta bort kvinnlighet och manlighet, det är ju det som även gör att vi attraherar varandra oavsett kön. Så att säga att en kille måste klä sig tjejigt eller en tjej killigt när man är homosexuell är väldigt fördomsfullt! Bara för att man är homosexuell så betyder det inte att man inte vill ha någon som är kvinnlig/manlig. Nä jämnställdhet kan man lära sina barn utan att kalla dom hen! Det är iaf min åsikt :)

2013-08-17 @ 19:51:55
Postat av: Evelina Bergkvist Blohm

Jag låter mina barn välja kläder själva men det ska passa vädret. Min snart 4-årige son har en riktigt prinsess-period och sover helst i nattlinne och väljer gärna rosa kläder på dagarna. Det har jag inga problem med. Han vill ha långt hår också och har blonda lockar så många tar honom för tjej. Hans vilja att klä sig så här är väldigt stark och jag vill inte hindra honom eller förbjuda honom utan han får välja själv. Snickarbyxor, arbetshandskar och jeans är andra favoritplagg och självklart får han ha även det!

2013-08-17 @ 21:44:34
URL: http://morspara.blogg.se
Postat av: Carina Widell

Att över huvudtaget prata om barn och sexualitet är sjukt...Aldrig att jag skulle klä min son i klänning...Hemskt!!! Hade han inte varit retad innan så hade han blivit det om han kom till skolan med klänning...Jag är INTE på något sätt emot de homosexuella då jag har ett flertal vänner som är det...Det är över huvudtaget inget som har med barn att göra...Håller med dig i allt, Satu !!!

2013-08-18 @ 00:31:54
Postat av: Pernilla

Håller med dig helt o fullo...men men de kommer ju alltid finnas nåt som folk vill diskutera...de kan ju aldrig vara riktigt bra eller?

Så här gör jag...
Jag gillar färger på kläder...men jag skulle aldrig ta på honom klänning eller en kjol eller nåt...är sååå trött på de där med genus tänket!!!

Jag tar oftast fram kläder till Kevin...(3 ½ år)
Men de kan ju va en bra idé att han kan välja 50 % kläder...en del kan han ta o en del tar jag ;) de va en bra idé så tack för de:)

Jag får lite ont i magen av allt de där med genus tänket...undrar hur världen kommer se ut om 50 år?

Kram på re

2013-08-18 @ 20:23:40
Postat av: Vera

Ja vad ska man säga? Ni som har andra åsikter än jag får acceptera det jag skriver eftersom det är mina högst personliga tankar och åsikter likväl som jag får respektera era. Även om man inte tycker likadant så kan man respektera varandras åsikter utan att hugga.
Jag har tre pojkar och tre flickor som från allra första stund har varit "han" och "hon". "Hen" existerar inte i den här familjen! Man är pojke eller flicka, därmed inte sagt att man måste bete sig el klä sig på nåt speciellt sätt. En av sönerna har haft en rosa period då allt i klädväg (från kalsonger och skor till tröjor) skulle vara rosa och det fick han ha ända till han själv tappade lusten att klä sig i den färgen. Övriga två pojkar är mer inne på blått/grönt/svart och även det respekteras. Minsta tjejen är två år och har ännu inte så mkt att säga till om men hon kläs i rosa, svart, grönt, blått- ja alla de färger och plaggen varierar mellan klänningar och kjolar till jeans, mjukisbyxor och hängseljeans. Av dom större tjejerna är den idrottande bruden totalt! anti till klänningar och kjolar, hon klär sig hellre i brallor och tröjor.

Så länge man är hel och ren så är det mesta okej men jag skulle faktiskt inte släppa ut nån av sönerna i klänning, jag ser ingen anledning till det. Varför ska man ta allt till en överdriven nivå?
Jag kopplar inte ihop färger och barn med sexualitet, är eller blir man homosexuell så sker det oavsett och vi har pratat med barnen om detta när dom haft frågor. Vi har försäkrat dom om att vi alltid kommer att älska och stötta dom oavsett kön på kärleksobjekt och vi har även påtalat det "sjuka" i att folk ska må dåligt och fara illa för en så självklar rättighet som att få älska och leva med den man vill även om det råkar vara av samma kön.
Dra inte paralleller med jämlikhet, genus och homosexualitet.
För att få ett jämställt samhälle i den mån man önskar så finns det annat att lägga fokus på
/en jämställd kvinna som rensar avlopp medan maken lagar middag

2013-08-19 @ 22:20:11
Tack för att Du tar dig tid <3
Kommentera inlägget här:

Vad heter Du?
Är Du här ofta?

E-postadress: (publiceras ej)

Har du en blogg? Adress här, så hittar jag till dig :)

Kommentar:

Trackback