VECKA 24 + 1

 
Jeehaa!
Jag är så glad över måndagar, för då betyder det att en ny vecka är igång i graviditeten med en massa ny utveckling! Chanserna till överlevnad höjs nu för varje dag som går!  Det bästa vore om hon stannade kvar i magen iaf 11 veckor till!!! Då är jag i vecka 35 och mer än nöjd om jag kunde hålla mig tills dess!
(Danilo och Jonathan kom i vecka 30, och Vanessa i 34, endast Nukke kom fullgången i tid.)
 
 
SÅHÄR ÄNDRAS DIN TILLVARO:
Du kanske har fått rosaröda strimmor på magen, brösten eller skinkorna – så kallade strior. Massor av kvinnor får också besvär med klåda – graviditetshormoner gör din hud torrare och att den sträcks över din växande mage gör inte saker bättre. Att smörja in huden känns skönt och kan lindra klådan, men det tar inte bort strior och förebygger dem förmodligen inte heller. Strior uppkommer ofta i det har stadiet och bleknar till silvervita streck efter förlossningen. Det är väldigt vanligt i det här stadiet av graviditeten – ca 90% av gravida kvinnor får dem.

Dina ögon kan också påverkas under graviditeten och det är vanligt att de är extra ljuskänsliga, torra och känns lite grusiga. Apoteket säljer konstgjorda tårar, som du kan använda för att tillsätta fukt. Pröva också våra förslag på självhjälpsåtgärder mot vanliga graviditetsbesvär som huvudvärk, kramp eller värk i ländryggen.

Vad orsakar trötthet under graviditeten?
I början av graviditeten, när dina kroppsliga funktioner anpassar sig till alla förändringar, kan du bli lätt trött. Under de kommande månaderna kommer du förmodligen att känna dig starkare, men mot slutet av graviditeten kan du återigen behöva vila mer och oftare. I slutet av graviditeten kan det vara svårt att hitta en bekväm sovställning och sömnen kan störas av täta behov av att kissa. Konstant trötthet är däremot mer ovanligt och kan orsakas av smärta, järnbrist, depression, oro, eller sömnsvårigheter.
 
Självhjälp:
 
• Sov så mycket du kan och vila under dagen.
• Ät bra, undvik skräpmat, oroa dig inte för att du går upp i vikt (om inte din barnmorska tycker att du går upp för mycket i vikt)- du kommer att tappa extrakilona efteråt.
• Om det är svårt att äta tre stadiga mål mat, kan du äta små mål oftare.
• Multivitaminer och -mineraler kan vara bra som kosttillskott (kontrollera doserna så att de lämpar sig för gravida kvinnor), samt ett B-vitaminkomplexpreparat.
• Pröva yoga varje dag, se till att få frisk luft och motionera måttligt genom att promenera eller simma regelbundet.
• Massage kan ge avslappning och en känsla av ökad energi.
 
 
BEBISEN:
Bebisen väger nu över 600 gram och är välproportionerad, men med tunn och ömtålig hud och ringa mängd underhudsfett. Från hjässa till häl mäter bebisen ungefär 30 centimeter. Hjärnan växer snabbt, smaklökarna är fullt utvecklade, finger- och fotavtryck fortsätter utvecklas. Inne i bebisens kropp utvecklar lungorna andningsvägarnas förgreningar och celler som producerar surfaktanter som gör att lungblåsorna (alveolerna) inte kollapsar när bebisen väl börjat andas luft.
 
 
Själv har jag mina upp och nergångar. Jag tror att det här har varit den "jobbigaste" graviditeten av dem alla.
Jag kommer ihåg att jag kräktes och mådde illa varje dag när jag väntade Nicole, frams tills förlossningen.
Men jag tror att denna graviditet känns ändå jobbigare eftersom jag har 4 små att ta hand om och sysselsätta helt själv, Andres måste ju jobba långa dagar. Så det finns inte tid för vila och att bara ta det lungt när man vill.
 
Känner igen det där dom skriver om ögonen, ibland är jag jätte känslig mot ljus och får ont i ögonen.
Jag har väldigt ofta yrsel och jag kräks också fortfarande i stort sett varje dag. Igår visste jag inte om jag skulle gå eller krypa till dagis, för det kändes som att jag svimmar och kräks.
Jag äter bra, och det blir såhär trots det. Imogon ska jag till MVC och då ska mitt järnvärde tas, kanske det som är boven i dramat? Äter också vitaminer och allsidig kost, så bebisen i magen får iaf i sig allt näring som det bara går.
 
Men det här kommer att gå över, det vet jag. Och det kommer att vara värt varenda grej, miljoner gånger om!
Bara jag känner henne sparka i min mage så blir jag alldeles varm och lycklig. Det här är ändå det bästa som finns, fast det kanske inte är så glamöröst hela vägen dit. Jag älskar lilla Hjärtat så mycket och jag tar vad som helst, bara jag får träffa henne, hålla om henne. (fast om fleeera flera veckor!) Och det är ju inte så att jag är döende (inte varje dag iaf) Varje dag har jag goda stunder också.  Och då passar jag på att njuta också av graviditen.
Kanske "nästa" graviditet blir en piece-of-cake då, eller hur, Andres??
 
Såhär ser min mage ut idag:
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Madeleine

hej, fin bebismage du har.

Kram från madde

2012-09-30 @ 08:30:18
URL: http://madeleine82.blogg.se
Tack för att Du tar dig tid <3
Kommentera inlägget här:

Vad heter Du?
Är Du här ofta?

E-postadress: (publiceras ej)

Har du en blogg? Adress här, så hittar jag till dig :)

Kommentar:

Trackback