VECKA 33 + 0 ♥

Mamman:
 
Händer, fötter, vrister och ansikte kan vara lite svullna nu. Detta kommer sig av vätska i kroppen och kallas ödem, är ofta värre när det är varmt och under dagens senare del. Det kan tyckas märkligt att det skulle göra det bättre om du dricker mycket vatten – men det är faktiskt sant! Om ansvällningen är kraftig och du får huvudvärk, är det viktigt att ringa MVC eller läkare omedelbart, eftersom detta kan vara symptom på havandeskapsförgiftning (pre-eklampsi).
Din kropp – i synnerhet dina njurar – och bebisen behöver mycket vatten.
 
Gör tillvaron lättare genom att handla hem saker som kommer att behövas (allt från mat som kan lagras till personliga artiklar), medan det inte är alltför jobbigt. Laga extra mat att frysa in istället för snabbmat – något du kommer att vara jätteglad för de första veckorna, när du börjar amma! Skriv en lista över viktiga telefonnummer – barnmorska, läkare och så vidare – och sätt upp den vid telefonen. Se till att alla familjemedlemmar som det är viktigt att kunna få tag på har mobil och kommer att svara. Om du har äldre barn eller mer krävande husdjur kan det vara välkommen avlastning om du arrangerat hjälp med dem i förtid.
 
Magen idag:
 

BEBISEN:
 
Nu väger bebisen ungefär 2 kg och är cirka 44 cm lång. Nu bör bebisen (åtminstone för dig som är förstföderska) göra sig redo inför födelsen genom att vända sig upp-och-ner, så att huvudet pekar nedåt i bäckenet.
Under de kommande veckorna håller din barnmorska ett öga på bebisens position – vissa bebisar får för sig att de ska vända sig uppåt igen.

Din bebis kranium är fortfarande lite mjukt, eftersom benen inte riktigt sitter ihop ännu så att huvudet lättare kommer ut under förlossningen. Människor föder barn med ovanligt stort huvud i förhållande till mammans bäcken. Övriga delar av bebisens skelett hårdnar däremot nu och huden håller på att bli mindre röd och skrynklig i och med att bebisen lägger på sig underhudsfett.

Om du är förstföderska, kanske bebisen vänder sig nedåt denna vecka och fixerar huvudet mot livmoderhalsen. (Detta händer i ungefär hälften av alla förstagångsgraviditeter.) Om du är omföderska, är det vanligt att detta inte sker förrän sista veckan innan bebisen föds – och i vissa fall inte förrän förlossningen börjar.
 

Kommentarer
Tack för att Du tar dig tid <3
Kommentera inlägget här:

Vad heter Du?
Är Du här ofta?

E-postadress: (publiceras ej)

Har du en blogg? Adress här, så hittar jag till dig :)

Kommentar:

Trackback