GBS-virus!?

Hello friday!
Jag sitter här framför datorn och dricker en varm kopp choklad. Vanessa & Nicole tittar på Djungelboken och samtidigt spelar med iPaddarna. Jag har lagt Jonathan och Danilo för "batteri laddning" en stund sedan, men jag hör fortfarande Jonathan leka där inne... varje gång jag vart inne och kollat så har han tagit en ny leksak med sig till sängen som han sitter och leker med. Nyss hade hela sin stora bilbana på sängen....
 
Igår fick jag ett brev från Huddinge sjukhus där det stod att jag visst hade en virus som heter GBS (Grupp B Streptococker) och fick antibiotikakur utskrivet elektroniskt som jag började med igårkväll. Jag förstår ingenting?
När var det dom tog odlingarna, ca 4 veckor sen när jag kom in med sammandragningar och blödning. Efter det har jag vart där 2-3 gånger och dom tittat på mina provresultat och allt har sett fint ut, och nu det här? Que?
 
Såhär står det om GBS:
En faktor som också ökar risken är en för tidig vattenavgång.
Vid graviditet och förlossning kan smittan spridas till fostret eller till det nyfödda barnet. Risken att barnet skall bli allvarligt sjukt är större om man föder för tidigt och därför får alla som föder barn före graviditetsvecka 37 antibiotika.
För att behandlingen ska vara effektiv måste den starta minst två timmar, men helst fyra timmar, innan förlossningen sker. (ännu ett bra skäl till att få igångsättning?)
 
Har ni haft GBS-virus nångång?
Ju mer jag läser om det desto mer rädd blir jag! Vad är det här för något?
 
Försöker ringa till spec MVC, men dom kan inte ta emot samtal och jag är super orolig nu!
 
Uppdatering: Jag ringde till förlossningen nu, och dom sa att jag inte behöver vara orolig, eftersom jag nu äter antibiotika så får barnet det i sig också. Och sen när jag värkarna sätts igång så ska jag få antibiotika dropp också, därför sa även hon att jag behöver bli igångsatt. Phew, känns mycket bättre nu.
Fasiken att man ska behöva gå igenom allt det här, och speciellt oron!
Läkaren sa också att nu måste jag verkligen se till att det lungt, vila så mycket jag bara kan.
 
Från och med nästa vecka ska barnen gå på dagis heltid. 9-16 från måndag till fredag. Allt för att jag ska kunna vila och att bebisen ska stanna i magen så länge tills det är dags för igångsättning. Nu känner jag mig verkligen lite skärrad och jag ber och hoppas så innerligt att vi kommer så långt! Vi måste! Jag måste hinna få antibiotika dropp några timmar innan hon kommer.
 
Försäkringskassan ringde mig också och frågade när jag har BF och vem som tar hand om barnen nu när jag är sjukskriven, och kollade att dom går på dagis i full tid, för att jag måste vila. Min mamma brukar hjälpa mig på fredagar, men nu ska dom alltså vara på dagis då. Fram till julledigheten.
 
Varför kan jag inte ha en magisk trollspö som jag bara viftar med så blir allt som behövs bli gjort här hemma gjort?

Kommentarer
Postat av: Niikki

Det där tyckte jag var riktigt oseriöst att skicka ett brev om ett sådant virus. Jag har aldrig varit med om något liknande. Man ska ju få ett samtal där dom berättat vad dom har hittat, vad det är för något hur man går tillväga och vad det innebär. Tänk om du hade nöjt dig med brevet och tänkt jaha jaja jag ta antibiotikan och lever på som vanligt utan extra vila?! Nej så där får dom inte göra, det är jag helt säker på!
Tack så mkt :) Jag är gravid i v 19 i morgon, gick inte ut med det förens i v 14. Jag har mått väldigt dåligt så har faktiskt fått åka in och kontrollera om det var tvillingar. Dom sa att oftast mår man hunda gånger värre och dom tycker att min mage är väldigt stor. Men var ett barn. Jag mår jätte dåligt, foglossning och illamående som spökar. Jag går och gör akupunktur 1 gång i veckan mot detta och det hjälper mig. Nu kräks jag knappt något från att ha kräkts flera gånger dagligen. Får även lergigan comp mot illemåendet och det hjälper oxå lite :)
Har låg mordekaka så känner hela tiden tryck neråt vilket är för mig rätt skrämande som oxå fött förtidigt. Om mordekakan inte flyttat upp sig till kontrollen om ca 10 veckor blir det kejsarsnitt. Tydligen kan detta även orska allvarliga blödningar men det får jag verkligen hoppas att jag slipper.

2012-11-09 @ 13:54:48
URL: http://mammaniikki.blogspot.com
Postat av: Helena H

Oj vad typiskt att nått sånt ska hända nu när det verkade gå så otroligt bra..... Har ingen egen erfarenhet av detta, har bara hört talas om det.
Men nu gör du som alla säger till dig, VILA och TA DET LUGNT!
Tänk nu på att storstäda hemmet, rusa runt i affärer för mycket osv, INTE är att vila. Gör nå litet varje dag bara, om du känner att du måste göra något, och be nån/några komma och hjälpa dig med resten. Det tror jag inte nån säger nej till.

Barnen har det bra på dagis, det vet du, och det är bara kort tid de behöver vara där på heltid, sedan kan de ha jullov och vara hemma med dig o bebisen.

Massor av kramar från Söderhamn

2012-11-09 @ 14:12:03
Postat av: Anna Ranvide

usch vad läskigt. Hoppas verkligen på det bästa. Men det var i varje fall bra att du verkar få beviljat igångsättning nu. Du måste ju skriva ut sen när du har fått tid för igångsättningen, det är sååå spännande!
Är själv otroligt rädd att min knodd ska komma för tidigt, går hela tiden och oroar mig alla nya små krämper blir jag orolig över för det kan ju kanske vara ett tecken på att det sätter igång. Dock har jag aldrig fött förut så jag vet ju inte riktigt hur det kommer att kännas. Den som lever få se. Lycka till nu!

2012-11-09 @ 16:05:43
URL: http://pinkmum.blogg.se/
Postat av: mummu

Satu jag läste att det är många som inte ens vet att man har viruset,barnen blir då smittat på förlosningskanalen när dem föts,va bra att du fick benicilin, bra att barnen får vara på dagis från mån. till fre.Jippii jag får ledigt på fredagarna,neeej,jag hjälper alltid när jag kan ,det vet du .Rakastan. Puss o kram.Ha en härlig fedags myyyys med familjen.

2012-11-09 @ 17:30:45
Postat av: mummu

Jag kan komma o städä hoss dig om det behövs,jag är bra på att stänga dörrar där det set stökit ut. :))

2012-11-09 @ 17:34:50
Postat av: Anonym

Hej! Har också haft gbs vid alla mina graviditeter, fått antibiotikabehandling både under graviditeten och intravanöst vid förlossning. Sen får man också vara kvar i 48 Tim på bb om jag minns de rätt, så dom har lite extra koll på bebis. Allt har gått bra men tycker att det varit lite brist på information från mvc då jag också fick reda på det på ett klantigt sett första gången jag var gravid och fick söka information på egen hand, vilket inte alltid e så bra då jag mest googlade om det..

2012-11-09 @ 19:33:25
Postat av: emma

När våra pojkar kom till världen så fick jag reda på efteråt att jag hade GBS, fick ingen info om de såg detta innan och om de behandlade det under förlossningen.
Vad som hände med pojkarna var att de tempade och kollade andningen var fjärde timme och sedan var åttonde när allt såg bra ut. Var väldigt dålig info om gbs på bb så jag fick googla mig fram till allt själv. Tror inte du behöver vara så orolig eftersom de vet hur de ska behandla det, men jag förstår om du är det!

Google höll på att skrämma slag på mig, kan ju vara livsfarligt att läsa en del saker.
Hoppas allt är bra med er!
Kram från oss

2012-11-09 @ 21:01:34
URL: http://emmammatilltva.blogspot.com
Postat av: Frida

Hej! Jag hade GBS under min förra graviditet och det tog dom reda på tidigt genom att skicka ett urinprov på odling. Gbs är något som var tredje kvinna bär på och det är sååå tokigt att det inte ligger i något standardprogram att testa varje gravid kvinna. GBS är en bakterie som kan orsaka otäcka saker, men främst om man inte blir behandlad och du som mamma får uvi medans barnet oftast blir smittat medans man föder det ( om man inte är behandlad..)

Eftersom gbs ger uvi så kan det orsaka en förtidig födsel bland annat & föds barnet tidigare än 37 veckor så är risken större att det drabbas av en av de tre saker som finns. Skulle bebis vara smittad och få exempelvis lunginflammation så behandlar dom ju det direkt.

Men jag fick stå på mig hela vägen själv, eftersom barnmorskan jag hade inte sa ett ord om något. Så lyssna på kroppen din och en igångsättning är väll inte helt fel? Något som jag själ kommer yrka på nästa gång då jag hade en ganska snabb första förlossnig.

Nu vart det här ett helt föredrag, men det sk alltså inte vara farligt om man är behandlad. Personalen på förlossningen ser detta jätteofta och vet att det ska vara extra uppsyn på bebis efteråt :) Lycka till! Snart har du ditt femte underverk :)

2012-11-09 @ 21:39:45
URL: http://Friiidaaay.blogg.se
Postat av: Helena H

Önskar det fanns en "gilla-knapp" här på bloggen. Mummu: du är ju underbar med din kommentar! :) "bra på att stänga dörrarna där det ser stökigt ut" Hihi. :)

2012-11-10 @ 00:45:12
Postat av: mummu

Tack Helena,så enkelt är de, brova du me.Ha en trevlig lördag. :)

2012-11-10 @ 12:46:56
Postat av: mummu

Tack Helena,så enkelt är de, brova du me.Ha en trevlig lördag. :)

2012-11-10 @ 12:48:24
Postat av: Nina

Hei!
Jeg hadde GBS viruset da jeg var gravid med Benjamin.Spiste antibiotika og fikk det intravenøst (dropp) før planlagt keisersnitt.
Bebisen ble overvåket etter fødsel pga flere komplikasjoner(antistoffer i blodet.)Alt gikk fint:)

2012-11-10 @ 21:50:35
URL: http://mammantiljessica.blogg.no
Postat av: Taru

Halloj! Jag hade GBS med Julia... Fick också äta en antibiotika kur under graviditeten och så fick jag det intravenöst under förlossningen... Allt gick jätte bra. Det första dygnet när Julia var född så kollade dom hennes andning 2/Tim och gjorde en ordentlig läkarkoll. Hon klarade sig ifrån det. Jag tror de kommer gå bra för dig också... Vila upp dig nu :)

2012-11-10 @ 22:32:35
Postat av: Anna med 4 prematurer!!

Hej!

GBS är jag bärare av. Vid varje förlossning har jag haft dropp. Men när gbs:en låg latent så behövde jag ej äta antibiotika, utan då räckte det med dropp vid förlossningen.

INgen fara !!!

2012-11-12 @ 00:04:41
Postat av: Rebecka

Hej. Grattis till eran femte bebis :)
Jag hade Gbs vid båda mina graviditeter, vid den första visste jag inte om det och flickan blev sjuk vid födseln. Vi fick ligga på neo en vecka med henne men allt gick bra. Fick våran son för två månader sen och innan han kom fick jag äta antibiotika och gick även intravenöst. Vi låg sedan kvar på spec-bb i 48 timmar för observation, allt var kanon med honom!
Det kommer gå så bra för er! Lycka till med allt!

2012-11-14 @ 21:59:04
URL: http://www.rebeckaevald.blogspot.com
Tack för att Du tar dig tid <3
Kommentera inlägget här:

Vad heter Du?
Är Du här ofta?

E-postadress: (publiceras ej)

Har du en blogg? Adress här, så hittar jag till dig :)

Kommentar:

Trackback