December VS Januari barn ???

Nu har jag hört en massa åsikter kring December VS Januari bebisar/barn.
De flesta säger att det bästa vore om bebis föds i januari. Varför? Bla för att januari barn sägs vara bäst, mer framgångsrika, smartast osv.. Medan barn födda sent på året lever längre.
 
"- Tidigt på året födda barn har ett försprång rent biologiskt. Det är skillnad på barn som är födda 1:a januari 2012 elller en som är född 31:a december 2012. Det skiljer ju ett helt år (nästan) emellan men det är fortfarande samma årskull och går i samma klass. De är i stort sett ett år äldre än sina yngsta klasskamrater när de börjar i förskolan, eller i knattelaget för barn födda ett visst år."
 
Det läste jag nånstans och har funderat sen dess. Och så har jag ju hört en massa.
Hur går det till egentligen med skola och sånt? Det är ju inte så kul att vara nästan ett år yngre än sina klasskamrater...?
Jag har för mig att jag hört nånstans att man då får välja vilken årskurs man ska börja på? Eller?
 
Samma sak med knattelag och olika fritids aktiviteter, man är nästan ett år yngre, och mycket utveckling sker på ett år, så December barnen halkar efter?
Kul också att fylla år sist av alla (och då menar jag "The Big 18") när alla ens kompisar går ut och hittar på skojiga saker.
 
För att inte tala om alla som tycker synd om december barn som fyller år nära inpå julafton + nyår.
Hur gör man med kalas osv?
 
Är det verkligen så hemskt att vara en December barn?
Är det "bättre" att få en Januari bebis?
Om du fick "välja" skulle det bli en december eller januari bebis för din del?
 
Själv tycker jag inte att det spelar någon roll. Men ändå har jag ju lyssnat på allas åsikter. Ett barn är en gåva, oavsett när på året h*n kommer. Huvudsaken är väl att den är frisk?
Det är så dumt att folk väljer att göra en paus i bebisverkstan för att undvika få en december bebis?
 
Jag är själv beräknad till den 13:e januari, men har en tid för ett samtal om igångsättning den 21 december, och i sånt fall skulle jag få göra en igångsättning under mellandagarna, om jag vill. Eller om jag vill hellre ta det direkt efter nyår.
Jag vet inte?
Jag kanske inte ens kommer så långt? Men om jag skulle komma så långt, när är det bäst för bebisen?
Att födas under mellandagarna kanske inte är så jätte roligt?
 
Vad tycker ni?
Har ni barn som är födda december/januari?
Är ni själva födda på nån av dem månaderna och vill dela med er av era erfarenheter? Ris och ros?
 
    ELLER    
 

Kommentarer
Postat av: Anna

Hej! Är själv decemberbarn och det största problemet med det är alla kommentarer om att det skulle vara ett problem. Det är inget problem. Däremot, det stämmer att skolprestationer är något sämre för decemberbarn statistiskt sett. Så ur den synvinkeln skulle jag om något utav mina barn varit på väg i december/januari föredragit en igångsättning i januari. Men som sagt, absolut inte av orsaken att födelsedagen hamnar "fel" eller i för nära anslutning till jul/nyår. Födelsedagen blir vad man gör den till.

Var har du förresten läst att folk födda sent på året lever längre? Spännande i så fall.

2012-11-28 @ 21:11:54
Postat av: Louise

Hej
Jag är född sent på året närmare bestämt 6 december, min yngste son är född på samma dag som mig.
Min dotter är född i november och är redan för sin ålder väldigt framåt och pratar 2 satsmeningar ibland 3 sats meningar.
Min yngste han skulle egentligen om jag fått välja gått om förskoleklassen för jag tycker han inte är mogen för ettan. Jag gick själv om trean för jag var inte mogen för skolan när jag började.
Det sägs även att barn som är födda sent på året blir ofta ADHD barn vilket inte stämmer.
Tror inte det spelar någon roll vilken månad man fyller år.

Ha en bra kväll.
Kramar från Malmö

2012-11-28 @ 21:38:38
URL: http://malmomorsan.se
Postat av: Monia - mamma till Tuvalie

generellt så tror jag faktiskt att januaribarn är tidigare i utvecklingen eftersom dom faktiskt är ett år äldre än samma årskull decemberbarn. MEN, den smartaste killen i min klass på gymnasiet var född sent i december, så det behöver ju inte gälla att alla decemberbarn ligger efter sina klasskamrater ;)

2012-11-28 @ 21:38:41
URL: http://moniasundgrenjansson.blogg.se
Postat av: Åsa

Hej
Jag fyller 20/12.
Det har var pesten att fylla så sent när det var de "viktiga" födelsedagarna: 15, 18, 20.
Skulle jag få välja så är valet inte så svårt....
Så klart är det ju en bagatell när man fyller. Det viktiga är ju att barnet är friskt.
Lycka till!!!
Kram Åsa

2012-11-28 @ 21:41:00
Postat av: Monia - mamma till Tuvalie

generellt så tror jag faktiskt att januaribarn är tidigare i utvecklingen eftersom dom faktiskt är ett år äldre än samma årskull decemberbarn. MEN, den smartaste killen i min klass på gymnasiet var född sent i december, så det behöver ju inte gälla att alla decemberbarn ligger efter sina klasskamrater ;)

2012-11-28 @ 21:41:08
URL: http://moniasundgrenjansson.blogg.se
Postat av: Lotta

Det beror på hur övriga fyller år som är lika gammla. Många höstbarn då är de mer jämnåriga som decemberbarn. Så detta med att fylla år runt jul det spelar ju ingen roll egentligen några dagar hit eller dit. Det kan ju till och med bli på julafton och då får man väl börja med födelsedagsfika för att sen fira julafton. Allt blir bra bara man ger sig den på att fixa det. Lycka till vad ni än väljer

2012-11-28 @ 21:46:06
Postat av: Camilla

Jag väntar en sladdis 8/1-13. Vi har två barn sedan tidigare, nr 2 är född 3/12. Hon är minst i klassen och tyvärr lite senare med viss utveckling, men jätte gullig och klok tjej för det. Hon gör sitt bästa för att hänga med tjejerna i klassen som är födda i jan. Hennes lärare säger alltid på utvecklingssamtalen åk 2, att det brukar skilja nästan ett helt år på jan och dec barn, men inget att oroa dig för, när vi blir vuxna kan ingen se vem av oss som gick först tex. De tar igen detta. Jag tror inte man vinner på att planera ett barn för mycket, de kommer när de kommer och håller med dig, de är en gåva, det bästa vi har.

2012-11-28 @ 21:56:14
Postat av: Rebecca

Är själv januaribarn och har många vänner som är decemberbarn. Jag har alltid varit nöjd med att vara född i januari, har dock haft jobbigt med att alltid vara först med allt och vara mer utvecklad. Mina vänner som är dec barn klagar alltid över att vara födda sent på året och mest av allt, innan jul, och de har säkert jobbigt med att vara sist med allt osv. Jag själv är glad att vara jan barn men tror ej att man påverkar särskillt mycket. Barnet kommer när det kommer och när spelar ingen större roll tycker jag! :)

2012-11-28 @ 22:05:51
Postat av: Niikki

Min man är född i december. Det enda han sa var drygt var att alla fick gå ut på puben före han men annars ser han inget negativt med att fylla år i december. Kan tillägga att Tim är en otroligt samrt person, han kan så mkt om saker och ting även fast han aldrig var i skolan. Han läser något och kommer ihåg det. Han kan skruva med datorer, tv spel, ja allt. Så att vara född i december har inte gjort honom mindre smart ;)

2012-11-28 @ 22:13:27
URL: http://mammaniikki.blogspot.com
Postat av: Marie, Mamma till William & Linus ♥

Ja, det blev dyyyyyrt :) Haha!! Men skoj vare :) Japp jag har börjat julpynta, men det tar tiiiid. Så mycket som ska till innan söndag :)

2012-11-28 @ 22:31:45
URL: http://mzetterblad.blogg.se
Postat av: Helena H

Vilket svårt val du står inför. Måste ju vara nästintill omöjligt att veta vad du/ni ska välja.

Låta bebis komma ut i mellandagarna kan ju vara bra så att det inte blir panik när du får känning av värkar o så, eftersom du antagligen kommer föda snabbt.
Men...samtidigt är det ju bra att vänta tills efter jul och nyår om det är möjligt eftersom varje dag i magen är bra.
Är nog bara du själv som kan avgöra detta. :)

Angående december eller januaribarn så har jag inte så många åsikter. Men skulle jag få välja så valde jag att ha januaribarn. Men i slutändan kvittar det totalt. Det behöver inte vara tidigare eller senare än andra bara för att det föds i olika delar av året.
Lycka till med ditt val.
Kram från Söderhamn

2012-11-28 @ 22:36:16
Postat av: Emma

Hej! Det var ett tag sen jag lämna en kommentar så tänkte det var dax! :) jag har kompisar som fyller sent på året dom tycker det suger och är jätte sura över det! Jag tycker själv inte det skulle svara skoj att fylla sent på året! :) jag fyller Själv i slutet av mars ! :) Jag känner oxå mänga som är födda i januari och dom tycker det är toppen!! Flera av dom har börjat ett år förra allså hår dom med sånna som är födda ett år tidigare (men kan bara vara några månader äldre bara) och för dom har det funkar jätte bra! :)

Det är faktiskt rätt konstigt men alla "januari" barn jag känner är duktiga på någon ting, ex lärde sig prata tidigt, är duktig för sin ålder osv! Jag tycker det bara finns fördelar med att vara född tidigt på året!:)

Hoppas du har det bra, hälsa dina söta barn och ta hand om dig, bebisen i magen och självklart dina otroligt söta barn!!!<3

p.s jag undrar om Nicole och Vanessa kan säga R? Nör lärde som sig säga det isf?:) är/var dina barn tidiga med utvecklingen eller är som sena? :)

2012-11-28 @ 22:40:20
Postat av: Madeleine - hemmafru och gravid i the OC

Jag har lite blandade tankar kring det där. Här i USA (caifornien)måste man fylla 5 år innan 1a oktober för att börja Kindergarten, nästa år kommer dom tydligen ändra det till den 1a sep (så man måste ha fyllt 5 när skolåret börjar). Jag tycker det är bra.. för som du skrev så kan det skilja mycket i mognad och utveckling på någon som är född i jan o dec men samma år. Här är det även vanligt att man låter sina barn gå om första klass, spec killar, så dom inte kommer efter pga sin utveckling och koncentrationsförmåga under första och andra året i skolan.

2012-11-28 @ 23:14:41
URL: http://www.maddes-cali-dreamin.com
Postat av: mathilda

Min son är född 19 december och han är väldigt tidig i sin utveckling och lär sig saker väldigt fort så tror inte barn blir "dummare" för dom är födda i december :)

2012-11-28 @ 23:20:51
URL: http://lifeasthildz.blogspot.se/
Postat av: Carro

Tror inte det spelar nån roll om man föds i januari eller december. Låter som trams i mina öron och att en del väljer vilken månad dem vill ha barnet(innan det blivit till) låter ju oxå helt lustigt.
Jag själv är född 1 jan(men va beräknad 20dec) och jag ser inget negativt eller positivt med det. Det ända "negativa" är väl att många gäster kanske är bakfulla när man fyller ;)

2012-11-28 @ 23:21:04
Postat av: Eva-Lena

Ganska uppenbart egentligen varför dom som är födda tidigare ofta är smartare och dom som är födda sent lever längre.
Dom som är födda tidigt är ju längre i utvecklingen, oftast iallafall, och dom som är födda sent är ju yngre och dör därför senare.

Jag har 3 barn och det 4:e på väg,
1 som är 3 år och är född 21 april,
1 som är 2 år och född 26 november,
en som fyller 1 år den 22 december
och bebis är beräknad till mitten av juli.

Jag märker ju skillnaden när man jämför barnen med dom som är födda samma år, 3 åringen är ju mer "normal" i jämförelse med kompisar förutom på språkbiten.

2 och 1 åringen verkar mindre och kan ju inte lika mycket som dom andra jämnåriga och det är ju inte så konstigt.

När jag var gravid med 1 åringen så var jag beräknad till 29/12 och en bekant 30/12.
Jag födde med planerat kejsarsnitt 1 vecka före beräknat och hon födde en vecka efter beräknat.
När man då jämför barnen som är födda varsitt år men egentligen bara 2 veckor isär så blir ju den bekantas barn jätte duktigt och framåt och mitt lite mera efter om du förstår vad jag menar?

Men i det långa loppet så spelar det inte så stor roll när dom är födda, visst kommer det att gnällas en del från barnen som är födda sent när dom växer upp att dom inte kan göra saker samtidigt som kompisarna, det gjorde jag själv och jag är född i november men när det börjar bli dags för de berömda 30 osv som jag själv känner av nu så kan man alltid ge igen med att man faktiskt är yngre ;)

Barn föds ju ändå oavsett vilken månad dom kommer och i slutändan så kommer ingen att märka om man är född i december eller januari. =)

2012-11-29 @ 01:09:29
URL: http://lastinglove.blogg.se
Postat av: Margareta

Som lärare kan jag säga att i stort sett alla pojkar som jag haft som är födda sent(nov-dec)har haft det kämpigt i skolan. Många av dem skulle säkert mått bra av att stanna ett¨år till i förskolan. Min erfarenhet av sent födda flickor är att de inte alls har haft samma problem. så det är tur att du väntar en flicka. (obs mina erfarenheter på mellanstadiet)

2012-11-29 @ 08:06:56
Postat av: Camilla 32 år & 9 barnsmamma

Ja har 2barn födda i december..
Hade jag fått välja så hade jag fött dom i januari..
Dom ligger efter barnen i skolan ,mendet är helt förståeligt då dom är nästan ett helt år mindre.
Min son är född på lucia oxh få har nstan ingen tid att komma på fika .min dotter är född den 21 och det är samma där3 dagar innan jul har inge. Tid att komma.alla handlar inför jul..

Självklart är det inget fel på barnen för att dom kommer i december men hade jag valt nu så hade jag valt januari..ler..

2012-11-29 @ 08:50:31
URL: http://minstorafamilj.se
Postat av: Thea

En bekant till mig har en son född i början av februari och sedan har hon tvillingar födda i slutet av november samma år. Nu är dessa barn över 20 år MEN de har ju alltid gått i samma klass t ex. som trillingar nästan! Självklart märks det skillnad i deras utveckling som små, men nu är ju alla grabbar lika ;). Tvillingarna är födda 10 veckor tidigt tror jag, så de var ju jättesmå jämfört med den fullgångna storebrodern. Så när de satt i trillingvagnen var det lite småkomiskt, för de var ju lika gamla, men ändå inte ;)
Jag skulle helst vilja ha januaribarn, om jag fick välja...

2012-11-29 @ 08:51:08
Postat av: madde-mamma till fyra(blivande fembarnsmamma)

Jag blev igångsatt den 28 december med mitt andra och han föddes den 29 december :)

Utvecklingsmässigt har han inte direkt legat efter på något sätt mer än möjligtvis på att rita(men tror snarare att det handlar om att han är ointresserad). Han ligger före med språket och kreativitet än de som är födda tidigt på året.

Han leker däremot mer med de som är födda tidigt 08 (han är född 07) eftersom de är mer lika i mognadsgrad vad gäller lekar, koncentration osv. Av den anledningen tycker jag det är "synd" att han inte kom i januari så om jag fick välja nu hade jag hellre sett att han kom i januari eftersom han inte kommer att börja i samma klass som sina kompisar.

Vad gäller födelsedag så är det svårt med kalas eftersom typ ingen är hemma då eller kan komma på kalas då mer än släkt, så vi hade barnkalaset i januari istället.

Han kommer nog vara rätt sur också för att han kommer vara sist att ta körkort, moped, gå på systemet och gå ut på krogen osv. Men det är ju jag som mamma glad för att han blir sist med hehe. Sen när han väl fyllt 20 då kommer han vara glad att fylla år så sent för då är han ju yngst längst. Min mormor som fyller 26 dec är då alltid så nöjd att hon fyller år då för då är hon ju yngre längre än de flesta andra :D

Blir nog bra hur du än gör skulle jag tro, finns det möjlighet att vänta till januari så finns det ju inget negativt med det direkt. Får man fråga varför du ska bli igångsatt? Kram från en annan blivande fembarnsmamma

2012-11-29 @ 09:45:13
Postat av: Linn

Jag är född i början av januari och har alltid tyckt att det är toppen!

2012-11-29 @ 10:08:02
Postat av: Helena

Vi har ett decemberbarn och ett januaribarn. Vårat decemberbarn har varit mycket tidigare i utvecklingen, kunde prata fortare tex än januaribarnet. Om man tittar på barn i en speciell klass är det klart att januaribarnen kan ses som smartare, de är ju trots allt ett år äldre. Skulle decemberbarnet gå i en annan klass, där alla barn var ett år yngre, skulle ju decemberbarnet anses smartare. Så det handlar ju inte egentligen om vem som är smartast, det handlar om vilka man jämför med. Förr eller senare kommer de ju ikapp.

Detta med att barnen är sist att fylla år och särskilt när de ska ut på krogen så känner jag bara - ehh... För mig är det bara bra att de inte kastar sig ut på krogen. För mig finns det inget självändamål med att få barn som blir först med att supa lagligt. Varför skulle det vara viktigt?

Ang födelsedagar tror jag man kan hitta andra mysiga sätt att kompensera att det blir lite tätt inpå. Kanske en tradition med en sommarpresent, eller nån kul decembertradition som markerar födelsedagen lite extra.

Jag tror det är sååå mycket annat som spelar roll för barns utveckling än vilken månad de är född i.

2012-11-29 @ 13:16:33
Postat av: Anna

Jag ahr ju 2 barn födda 17 nov & ett barn som är fött 31:a jan. Jag tror inte det är någon skillnad på när man är född. Vissa barn är tidigare i utvecklingen än andra oavsett när de är födda på året! Alla mognar olika. Det viktiga är att barnet mår bra!

Ibland kan jag dock tänka att vad smidigt det varit med att ha barn som fyller på sommaren....då kan man ha barnkalas utomhus :-D I-landsproblem!!


Ska du bli igångsatt? Eller vill du det?

2012-11-29 @ 15:16:53
URL: http://bjornbarsanna.blogspot.se
Postat av: Anna Köhler

är född 9 December så 1 vecka kvar tills jag fyller har inte sett några problem med det där är ju ingen som kan säga innan hur ett barn ska bli eller vara heller
barnet får ju sin egen personlighet,

2012-11-29 @ 16:11:50
Postat av: Margareta

Jag kan inte tänka mej att det skulle finnas en skillnad i smarthet när det gäller dec och janbarn. Skillnaden som jag sett i skolan handlar mer om förmågan att sitta still och att koncentrera sej. Jag tror också att en del upplever det som jobbigt att känna att man inte riktigt orkar med. Problemet med 15,18, 20 är ju ganska övergående.Alla vill inte ha moppe och många tar inte körkort.Alkohol testar tyvärr de flesta långt tidigare än tillåtet!

2012-11-29 @ 20:55:08
Postat av: Caroline

Jag väntar mitt första barn den 26e januari enligt ultraljudet. Och många säger att det är mycket bättre då än december. Har varit mycket prat om det och har hört en massa.. men speciellt om att ungen inte behöver vara sist med allt, te x få moped och sen också för att vid juletid är det så mycket annat som står i fokus. Alla tycker ju olika såklart, men jag och min man är glada över att den kommer i januari istället för december. Samtidigt som om jag kunde föda nu för jag längtar ihjäl mig :D

2012-11-29 @ 20:59:34
URL: http://carulinenilssun.blogg.se
Postat av: Nina

Jessica ble født 16 desember 2008(termin 30 desember!)
Hun har alltid vært tidlig ute med alt,og ligger fortsatt langt foran de som er like gamle eller eldre.Hun blir yngst i klassen og er yngst på sin gruppe i barnehagen,men det går superfint:)

2012-11-29 @ 21:59:03
URL: http://mammantiljessica.blogg.no
Postat av: Caroline

Jag är född på julafton och min lillasyster på nyårsafton, vi fick inte välja vilken årskull vi skulle gå med, utan fick gå med den vi var född i.
Jag hade inte några problem i skolan, utan var ett huvud kortare än alla andra bara.
Var väl tråkigt att fylla år precis när man får julklappar, men vi fick presenter på sommaren också :)

Min dotter är nu född 9e december och ja tror inte det kommer bli några problem alls :)

2012-11-30 @ 18:09:34
URL: http://carr0n.blogg.se
Postat av: Helen - mamma till L & E

Mitt första flicka är född i juli och min andra i januari, 3:e januari rättare sagt. Ville helst inte ha i dec just av den anledningen att de är ta körkort sist i klassen osv. Men huvudsaken bebis inte kom på julafton så hon fick ha en egen dag också :) Första var 3 veckor före bf och andra två veckor före bf så var ju nära att de blev ett slutet av dec barn. Men här blir det ju födelsedagsfirande nära jul/nyår ändå så isf är de lika synd om min januari flicka som får fira lika tätt :) Hittade in på din blogg idag, jättemysig!

2012-12-04 @ 14:35:05
URL: http://helenm.blogg.se
Postat av: Johanna

Hejsan..
Jag har också tvillingar födda i v35..den 2jan...
Höll på att komma ut ifr v22...men klarade nyåret..:-)
Hade dom kommit i dec hade jag nog valt att dom hade fått gått med årskullen efter..
Tror också som ngn skrev ovan att det är en skillnad om det är en tjej el kille.. Killar tenderar ju över lag att mogna senare.. :-)
Lycka till !!

2012-12-04 @ 23:46:44
Tack för att Du tar dig tid <3
Kommentera inlägget här:

Vad heter Du?
Är Du här ofta?

E-postadress: (publiceras ej)

Har du en blogg? Adress här, så hittar jag till dig :)

Kommentar:

Trackback