Vecka 19 + 0 (igår)

Ännu en vecka närmare målet!19 +0 igår, men jag hann inte fota magen, så jag lägger ut inlägget idag istället.
Såhär står det om denna vecka:
 
Nu är du halvvägs! (Jag trodde jag är halvvägs nästa måndag?)
Ovandelen av livmodern når naveln och kommer att fortsätta växa med ungefär en centimeter i veckan.
Bebisen är drygt 14 centimeter lång (mätt huvud och rumpa) och väger strax under 250 gram.

Nu har bebisen börjat svälja fostervatten och njurarna producerar urin. Det växer hår på huvudet och sinnena utvecklas fort. Nervcellerna för smak, lukt, hörsel, syn och känselsinne utvecklas nu i sina respektive områden i hjärnan. Produktionen av nervceller saktar av och existerande nervceller blir större och etablerar mer komplicerade förbindelser.

Nu har du kanske känt din bebis röra på sig. Om det har känts lite abstrakt att vänta barn innan, så brukar det ofta kännas mer verkligt när man känner fosterrörelserna. De flesta känner bebisen röra på sig för första gången någon gång mellan vecka 18 och 20. Om detta inte är första barnet, kan du ha känt det tidigare. Vad du tolkade som gaser i magen, kanske var bebisen som slog kullerbyttor. Berätta för barnmorskan när du känner bebisen sparka.

De kommande tio veckorna kommer att vara bebisens livligaste tid i livmodern - senare blir det för trångt för alltför intensiv gymnastik.
 
MAMMAN:
 
Bli inte förvånad om du blir tröttare nu. Du kommer att växa snabbare under kommande veckor och det kan vara bra att sakta ned på tempot. Det kan också börja bli dags att ta dig en titt på bra midjeresårer – eller varför inte sådana man kan utöka sina vanliga byxor med? Om du kan och vill kan det vara skönt att ta en tupplur framåt eftermiddagen.

Det är inte ovanligt att få värk i nedre buken. Det är de muskler och ligament som bär magen som sträcks och är helt normalt.

Många kvinnor är rädda för förlossningssmärtor och funderar till och med på om det är möjligt att göra frivilligt kejsarsnitt för att undvika det biten. Även om det kan låta som en bra idé, är riskerna mycket större med kejsarsnitt än med vanlig förlossning och du kommer fortfarande att uppleva smärtor, främst efter förlossningen. Det finns många olika typer av smärtlindring och din barnmorska kan ge dig mer information. Du skulle också kunna pröva icke-medicinsk smärtlindring i första hand, till exempel att göra förlossningsarbetet I vatten. Många kvinnor har funnit, att de inte behöver använda smärtlindring alls om de har tillgång till badkar eller pool. I Sverige får du inte använda poolen under själva utdrivningsskedet, däremot. Ju mer du vet om dina alternativ, desto mer kontroll kan du känna att du har över vad som sker och varför.

Sömnstörningar är vanliga under graviditeten, särskilt om du lider av halsbränna eller andra matsmältningsproblem. Om just det är ditt problem, lär du knappast vara intresserad av mat, men en del kvinnor vaknar på grund av natthunger och måste äta en stadig vickning innan de kan somna om. Ett annat störande moment kan vara din partners armbåge i revbenen, eftersom nästäppan som ofta kommer med graviditeten ökar tendensen att snarka.
Såhär ser min mage ut idag (vecka 19 + 1)
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej,
Vad fin mage du har!
Jag bara undrar hur det funkar med din navelpiercing
och graviditet? Kan den sitta i tiden ut?
Kram Ellinor

2012-08-21 @ 12:56:58
Postat av: Satu- med 4 småttingar och gravid

Jag svarar här till dig, ifall du läser :)
Än så länge funkar det bra med piercingen, men jag ska ta bort den senare, den fastnar så lätt och huden töjs ut så mycket... :( Men sen ska den tillbaka ;)

2012-08-21 @ 13:00:44
URL: http://www.mybabydolls.blogg.se
Postat av: Erika

Så otroligt fin mage du har vännen, vid alla graviditeter :-) kramar i massor. Hoppas det funkar för tjejerna på dagis.

2012-08-21 @ 21:22:19
URL: http://lillaica.blogg.se
Postat av: Anna

Fin mage:)

2012-08-22 @ 09:07:46
URL: http://Aaannaas.blogg.se
Postat av: Emma

Vilken fin bebismage du har:)

2012-08-22 @ 13:22:16
URL: http://www.mammatillbenjamin.blogg.se
Postat av: Johanna

Vilken sida hittar du gravid infon på? Den verkar så bra med mycke text osv :) kram

2012-08-23 @ 07:37:04
Tack för att Du tar dig tid <3
Kommentera inlägget här:

Vad heter Du?
Är Du här ofta?

E-postadress: (publiceras ej)

Har du en blogg? Adress här, så hittar jag till dig :)

Kommentar:

Trackback