VECKA 16 + 0

 

BABYN:

 

Nu är bebisen ungefär lika stor som en avokado, kring 10 cm lång i sitthöjd och väger cirka 100 gram.

Under de kommande veckorna kommer en växtspurt äga rum, då bebisen dubblar sin vikt och blir längre.

Bebisar är lekfulla både i och utanför magen. Din bebis har kanske upptäckt sin allra första leksak – navelsträngen – som kan vara rolig att dra i och klämma på. Även om bebisen ibland kan klämma tillräckligt hårt för att minska syretillförseln, behöver du inte vara orolig för att den ska hålla tag så länge att det orsakar skada.

Bebisen håller huvudet mer upprätt nu och ögonen sitter närmare varandra. Cirkulationssystemet och urinvägarna fungerar som de ska och bebisen drar in fostervatten i lungorna och andas ut det igen. Fostervattnet och fosterhinnorna fungerar också som en vätskefylld 'kudde' som skyddar bebisen inne i livmodern.

Ibland kan det göra ont i sidorna av kroppen när du gör plötsliga rörelser. Ligamenten på båda sidor av livmodern och bäckenet sträcks i takt med att bebisen växer. Det är helt normalt, men om det inte ger med sig utan fortsätter några dagar, eller förvärras, bör du prata med din barnmorska.

 

MAMMAN:


Nu har du förmodligen lagt på dig minst 2,2 kg och kanske så mycket som 4,5 kg. Livmodern växer och det kan kännas när ligamenten i nedre buken sträcks. Vanligtvis går dessa smärtor över fort, men det är värt att tänka på att din växande livmoder kommer att belasta ryggen mer och mer – läs våra tips om hur du skyddar din rygg.

Många par oroar sig inför förlossningen och inför sina kommande roller som föräldrar. Detta är helt normalt. Prata med andra som redan har barn om hur de kände vid den här tiden och läs om vad som händer under förlossningen.


Om du har tid och råd, kan det vara värt att åka på semester. Det rekommonderas ofta att du reser i mitten av graviditeten om du kan planera så, därför att de flesta mår bäst då men är ännu inte så stora att det blir jobbigt och förlossningen ännu ligger såpass långt fram att du inte behöver oroa dig för att föda för tidigt. Om du måste flyga senare i graviditeten, är det bäst att kolla med flygbolaget att de tillåter gravida som är så långt gångna.

 

 

Hann tyvärr inte ta nån magbild idag, men det kommer imorgon!

Just nu har jag bara så ont i huvudet att den håller på och sprängs (migrän?) så jag avslutar här, fast jag tänkte hinna blogga ikapp. Men det får bli imorgon.

 

Har ni haft en bra helg?


Kommentarer
Postat av: Madeleine i CA

Vi är ju nästan exakt lika långt gångna och jag har haft så mycket huvudvärk senaste 2 veckorna ungefär.Skitjobbigt. Inte migrän, men snudd på alltså.

2012-08-06 @ 03:44:32
URL: http://www.maddes-cali-dreamin.com
Tack för att Du tar dig tid <3
Kommentera inlägget här:

Vad heter Du?
Är Du här ofta?

E-postadress: (publiceras ej)

Har du en blogg? Adress här, så hittar jag till dig :)

Kommentar:

Trackback