Dagis

Det är 10 dagar kvar till jul!
Igår beställde jag hem årets första julklappar, det blev kläder till barnen från Lindex. Tänkte sitta och kika lite till från nätet, men jut nu har jag ont i huvudet. Tänkte passa på att gå och lägga mig en stund.

Andres & Micael gick till verkstan, Nicole är på dagis, jag har precis lagt grabbarna, och Puua kom för att hämta Vanessa hem till dem.
Tycker synd om min lilla Bessa.
Hon ville så gärna stanna kvar på Nicoles dagis och leka med alla barnen där, och sen när hon hörde att dom ska in och äta julmat och sjunga jullåtar så vart hon ännu argare. Hon vill så gärna börja där.
Det spelade ingen roll hur jag än försökte trösta henne, hon grät och skrek en halvtimme efter att vi kommit hem.
Tur att hon fick följa med Puua hem, då var hon glad igen.
Vanessa älskar dagis, tror inte att det skulle bli några som helst problem att lämna henne där. Igår var hon t om med på deras Lucia-tåg och stod där längst fram och sjöng för fullt.
Ibland funderar jag på att om hon skulle börja på dagis...  3 dagar i veckan, 5 timmar...??
Hon ska ju börja i augusti, men frågan är hur mycket jag ger henne här hemma, pedagogiskt sett alltså.
Jag hinner ju kanppt med nånting. Det är laga lunch, äta, städa undan, byta blöjor, lägga grabbarna, och så går ju tiden. Men samtidigt vill jag att hon ska få chansen att vara hemma lika mycket som Nicole fick, och så spar vi ju pengar av att ha henne hemma tills hon fyller 3 år.
Men sen tänker jag vad som är bäst för just Vanessa. Vad som är mest givande och roligast för henne??

Åhh, så svårt de här med dagis!
Men jag vet att hon skulle ÄLSKA att vara på dagis. Hon vill aldrig gå hem när när vi lämnar/hämtar Nicole. Hon blir bara besviken på att Nicole får ha det roliga. Mammas Besolina!

Hur skulle ni ha gjort??


Kommentarer
Postat av: -Santsu-

Kuulostaa siltä että Bessa on tosi sosiaalinen tyttö. Ja että tykkää touhuta ja nauttisi tosi paljon päiväkodin toiminnasta!

Älä ymmärrä väärin,uskon kyllä että hoidat ja touhuat Bessan kanssa paljon.

Mutta viehän ne pienemmät paljon aikaa,mulla on ihan sama juttu. Että isommat saavat odottaa ja touhuta enempi yksin kun joudun hoitamaan pienempiä. Mutta ei siitä ainakaan huonoa omatuntoa pidä kantaa,se on vain elämää. Ja sisarus laumassa oppii paljon.



Luulen että Bessa tykkäisi tosi paljon eli laittaisin hänet kyllä,päiväkotiin! Mutta ymmärrän myös sen taloudellisen puolen. Yksi syy miksi pidän pojat kotona on se että päiväkoti maksut olisi n.750€/kk. Aivan älytöntä. Olen harkinnut että ottaisin au pairin.



Tsemppiä päätöksen tekoon!



2011-12-14 @ 13:10:24
Postat av: Anonym

Jag förstår tanken när det gäller att ha henne hemma länge osv jag är själv lite likadan där. ( men min minsta börja på dagis vid 18 mån , den äldsta vid 2,5 år.. Sen va jag tvungen att börja jobba) men i ditt fall så skulle jag nog låta vanessa börja redan nu med tanke på det du skriver. Att hon skulle älska det. Ni har såå mycke tid tillsammans ändå :) men jag vet det är svårt att komma fram till beslut ibland speciellt när man velar själv fram o tillbaka. Känner igen det där :) du kommer fatta rätt beslut för din tjej det e jag säker på. Kram

2011-12-14 @ 13:38:43
Postat av: Lotta

Jag hade haft henne hemma till hösten, för allas skull. Nu får de vara ifrån varandra ett tag tjejerna och längta efter varandra. Men framförallt Nicole får vara "stor" och göra något som inte Lillasyster får lov att göra. Har 1år och 5 månader mellan de 2 äldsta och vilken lika när man fick vara störst och göra något själv. Lycka till hur ni än gör.

2011-12-14 @ 14:30:46
Postat av: boosse

de är alla en fortsättning (de här baserade på en bokserie men det vet du säkert) men alla filmerna har olika regissören så de är lite olika, inte samma känsla riktigt om du förstår. den 4:e filmen som gick på bio i november var nog bäst av dem alla fast twilight är alltid min favorit :)



Om min dotter var som Bessa skulle jag nog ha satt henne på 15 timamr till att börja med, omd et verkligen är att jag säkert vet att hon skulle älska förskolan. Hon verkar ju vara en riktigt lektjej så hon skulle nog få ut så mycket av att få vara där. fast i hjärtat skulle jag vilja ha henne hemma.

2011-12-14 @ 14:52:03
URL: http://boosses.blogg.se/
Postat av: Sofie - mamma till tvillingar med albinism

Jag hade nog börjat lämna henne. :) Man känner sina barn själv och om du tycker det känns som att hon vill gå, så låt henne göra det. :)

2011-12-14 @ 15:08:51
URL: http://minaunderbaraskitungar.blogspot.com/
Postat av: Marie

Hej, kan hon inte få gå några timmar i veckan på dagis eller de dagar då hennes syster går,vad kul att hon gillar att vara på dagis, då betyder det att de har de bra och trivs....ja, det är svårt det där, men om hon kanske fick en dag på dagis i veckan, så att hon kände att hon också får gå på dagis....men som sagt det är svårt, men några dagar i veckan, vore ju nog kanon för henne, men i slutändan så är det ju ni föräldrar som bestämmer och vad som känns rätt för er, ja julen närmar sig med stormsteg.....tiden går så himla fort, hoppas du hittar en lösning och hoppas huvudvärken har försvunnit, ha en bra onsdag...Kramar

2011-12-14 @ 15:16:18
URL: http://mariesvovvar.blogspot.com
Postat av: Jennie

Tycker absolut att ni ska låta henne börja på dagis, hon verkar ku redan älska det :) kan hålla med dig om pedagogiken, hur mycker hinner man hemma. Det e ju bara tvätta, städa och laga mat som hinns med. Ha en bra dag kram

2011-12-14 @ 15:24:46
Postat av: Maria med 4

Lämna henne på dagis vetja! Hon vill, hon skulle trivas, det är få timmar i veckan, du skulle få mer tid till killarna. Varför tvekar du?

2011-12-14 @ 16:17:35
Postat av: Anna Köhler

tror eran lilla tjej är mer redo än vi alla tror faktiskt

2011-12-14 @ 16:54:24
URL: http://[email protected]
Postat av: anna

alla tänker vi och känner olika för det här med syskon och dagis vistelse.

jag har 2 tjejer som är 2 och 4.

jag valde att fortsätta ha det äldre barnet på dagis även fast jag var hemma med lill tjejen.

det handlade om 5 timmar 3 dagar i vecken just för att jag kände att vill kunna ge det mindre syskonet samma uppmärksamhet som jag gett det äldre syskonet vid samma ålder.



om jag var dig skulle jag låta v börja redan nu och sen kan hon ju välja om hon nu hellre skulle vilja stanna hemma nån dag eller hämtas tidigare.

för den möjligheten finns ju inte sen när man jobbar....

du kommer ju kunna få mer tid till pojkarna och busa och leka med dom och slippa få dåligt samvete över att du inte hinner det du vill.

självklart ska man göra det som känns bäst för en själv.

lyssna på magkänslan så vet du vad som blir bäst för just er.

lycka till!



2011-12-14 @ 19:57:21
Postat av: erika

Jag tycker det kan vara en bra ide´eftersom tjejerna har följt varandra hela tiden, leker tillsammans och är väldigt nära. Så hon kommer säkert att älska dagis. Men förstår hur du känner... ni måste göra det som känns bäst i hjärtat. Jag kunde känna (precis som du har det nu) att när man har mindre barn hemma så hinner man inte ge dom större det man skulle vilja. Det var roligt att se Alvas glada ansikte när hon började där medan jag var hemma med Tor. VI började innan hon fyllt tre. Sen kan man ju välja att ha dem hemma vissa veckor ändå, så har vi gjort. Alva älskar dagis! Men för oss kostar det rätt mycket med 15 h i veckan.. vet inte hur ni har det där ni bor. När vi bodde i Gnesta så betalade vi bara hälften av vad vi gör nu. Vi har en kostnad på 840 kr för 15 h om dom inte är 3 år. Sen är det lite klurigt för oss nu.. Alva är gratis exakt 15 h. när jag jobbar nu och har det på dagis lite fler timmar ibland så kostar det direkt mer. Jag försöker pussla så att dom är hemma många dagar om jag vet att jag ska jobba heldagar. Hoppas ni kommer på en lösning. Kramar

2011-12-14 @ 20:16:48
Postat av: Isaks mamma

Svårt det där, men jag tycker du resonerar mycket bra åt båda hållen. Hon skulle säkert utvecklas massor på dagis i den pedagogiska verksamheten och tillsammans med alla barnen. Men å andra sidan så har hon det ju bra hemma med dig och sina småsyskon, tryggheten och den uppmärksamhet hon kan få från dig är ju oslagbar! Fast jag tror ändå att korta och få dagar i veckan på dagis bara skulle vara bra för henne! Och hon verkar ju väldigt förtjust :)

2011-12-14 @ 20:33:00
Postat av: isabelle

min mamma har också börjat med julklapparna :)fast det tråkiga e att jag har halsfluss och måste ta pencelin på julafton :/ tur att jag inte kommer ha ont i halsen då iaf :D

2011-12-14 @ 20:48:41
URL: http://bellisbeltan.blogg.se/
Postat av: Emma

ja skulle satt henne på dagis när hon fyllt e. Benjamin var 13 månader när han började och har ÄLSKAT dagis från första stund. Alltid lätt att lämna , svår att hämta , då han inte vill hem. Många kompisar och trivs av uppmärksameheten han får på dagis, så jag hade låtit henne börja på dagis! HON visar att hon är redo:)

2011-12-14 @ 21:54:20
URL: http://mammatillbenjamin.blogg.se/
Postat av: Emma

kalaset gick super,. skrivit inlägg med bilder??

2011-12-14 @ 22:00:22
URL: http://mammatillbenjamin.blogg.se/
Postat av: Helena

Inte lätt att veta vad som är bäst- dagis eller vara hemma.

Ena delen av mig känner att Vanessa borde vara kvar hemma tills hon blir tre år och dagis blir gratis och hon får vara hemma lika länge med dig som Nicole fick och för att Nicole ska få känna att hon är stor så därför får hon gå på dagis....

Och den andra delen av mig känner att Vanessa förmodligen skulle stortrivas på dagis med alla aktiviteter o barn som är där, och att dagis nog är jättebra för henne.

Och som någon annan sa, det går ju att ta ledigt ibland o ha henne/dem hemma och det är ju inte så långa dagar.

Men förstår verkligen att det är ett svårt val, men vad du än väljer så kommer det bli rätt val, eftersom det ju inte finns nå fel val i denna fråga, tycker jag.Båda valen är bra.

Kram

2011-12-14 @ 22:39:29
Postat av: Sweetie

Förstår att du är kluven gumman...



jag ser det på 2 sätt...



först så kan det vara bra för nicole att få vara ensam och stor i sin värld utan syster och dom hinner sakna varandra.



Men,

det är inte ens säkert att dom skulle leka med varandra bara för attdet går på samma dagis! ( har själv sett det på mitt jobb med syskon i samma grupp) Oftast är det bara en truygghet för dom att se varandra och stötta varandra vid konflikter.

Personalen kan oclså se till att dom inte alltid gör samma saker/ sitter vid samma bord osv.



Det positiva är ju att du skulle få mer tid för pojkarna, vilket också behövs och det har ju tjejerna fått vara med dig.



Du är en ingen dålig mamma för att du sätter in henne på dagis! Tvärtom! Då lyssnar du på vad hon vill, vad hon visar klart och tydligt vad hon vill.



Jag vet att du är en pedagohisk mamma hemma, trots allt annat du vill hinna med. Du är en supermamma på många olika sätt och tro aldrig attd u gör ett dåligt jobb!



Mern för barnens skull(alla4) och din egen, kanske det bästa är atts ätta in henna?



Beslutet är ju ditt i slutändan och jag vet att du gör vad som är bäst för dina barn!!!



Lycka till gumman!!

2011-12-15 @ 08:27:31
Postat av: Celia

Det är bara du som kan komma fram till detta beslut, och oavsett vad du väljer så blir det säkert bra. Men som du skrev om Lucia så känner hon sig redan som en i gänget.

Och även om man först kan känna att Nicole ska få ha dagis för sig själva och känna sig stor, så slår ändå tanken mig att det kanske till och med hade varit bra för henne att ha sin tuffa lillasyster där. Eftersom hon verkar vara lite blygare så kanske det hade stärkt henne i vissa situationer.

Jag har själv en son som är en blyger, och har önskat många gånger att han hade ett syskon i samma ålder som kanske hade kunnat hjälpa honom lite på traven.

Sedan är det ju det där att du vill ha henne hemma för att hon ska få samma möjlighet som sin syster, att vara med dig. Men som du själv känner så hinner man ju inte riktigt med det på samma vis när man har fyra som när man hade en eller två. Och då tycker jag ändå att du, när man följer din blogg här, hinner med hur mycket som helst.

Jag vet folk som har ett eller två barn som knappt hinner ur pyjamasen innan det är dags att lägga sig igen. Så känn aldrig att du inte har hunnit fokusera på dina barn. Vi som sitter och ser på uteifrån ser och vet att du verkligen har gjort ditt bästa, och har lyckats med det!!



Lycka till med ditt beslut, och hoppas ni får en riktigt mysig jul!

2011-12-15 @ 16:41:22
Tack för att Du tar dig tid <3
Kommentera inlägget här:

Vad heter Du?
Är Du här ofta?

E-postadress: (publiceras ej)

Har du en blogg? Adress här, så hittar jag till dig :)

Kommentar:

Trackback