VECKA 28 + 0

Halloj!
Jag är så glad att vi är i vecka 28 + 0 idag! Helt overkligt att tänka så att de flesta tvillingar är födda i vecka 36, det betyder att det bara är 8 veckor kvar dit!
Men jag hoppas att dem kan komma redan om sisådär 6 veckor, så att jag kan vara med på min brors bröllop med alla våra 4 barn. Bröllopet är om exakt 2 månader idag. Eller att dem föds dagen efter eller något- bara jag inte ligger på förlossningen just DEN DAGEN!

Detta händer nu:
(Tänk på att detta är skrivet till dem som väntar ETT barn!)

Nu ligger slutspurten framför dig. Den tredje och sista trimestern börjar kring vecka 29
och pågår till vecka 40.
De flesta kvinnor ökar i vikt med ungefär 5 kg denna period.


Den här veckan väger bebisen drygt ett kilo och är ca 38 cm lång från topp till tå. Ungefär vid den här tiden kan bebisen öppna ögonen och vrida på huvudet och en stark ljudkälla lyser på utsidan. Underhudsfettet bildas och fingernaglarna växer.

Det kan kännas som om du varit gravid i evigheter nu och samtidigt kan man känna oro över förlossningen.
Gör en lista över saker du behöver förbereda och sysselsätt dig med den, om du behöver distraktion!
 

Om du vill kommunicera med din bebis redan nu, så kan du sjunga eller läsa högt för den.

Hårstråna på bebisens huvuden är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag och har börjat drömma. Vad tror du att ditt barn drömmer om?


Kroppen: Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. En sammandragning håller i sig i 10–30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska.
Framöver blir besöken hos barnmorskan allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Nu kan du få humörsvängningar igen, när kroppen börjar kännas tyngre och magen mer otymplig.

Såhär ser det ut i magen nu =)
(Fast våra grabbar ligger lite olika)


Jag ska be Andres ta en bild på min mage när han kan, så lägger jag ut den ;-)


Kommentarer
Tack för att Du tar dig tid <3
Kommentera inlägget här:

Vad heter Du?
Är Du här ofta?

E-postadress: (publiceras ej)

Har du en blogg? Adress här, så hittar jag till dig :)

Kommentar:

Trackback