VECKA 22 + 0

Ännu en vecka närmare!

I mina papper står det att från och med idag är vi hänvisade till förlossningen ifall något skulle kännas knasigt och inte till gyn-akuten där vi har fått gå hittils. (eftersom gyn-akuten var stängt igår åkte jag till förlossningen ändå, en dag mer eller mindre kan inte spela nån roll!)

 

Jag älskar när veckorna ändras, älskar måndagar för det.

Jag hoppas att bebisen stannar kvar i magen i minst 10 veckor till!

 

 

BEBISEN:

 

Nu väger bebisen nästan 430 gram, är ungefär 28 centimeter lång från hjässa till häl och har samma proportioner som en nyfödd bebis, om än lite spinkigare eftersom bebishullet inte utvecklats ännu.

Innan bebisen lagt på sig hull ser huden lite skrynklig och genomskinlig ut, men nu ökar den i vikt varje dag. Läppar och ögon är formade, men iris (regnbågshinnan) saknar fortfarande pigment. Bukspottkörteln, som är viktig för produktionen av hormoner, utvecklas i stadig takt.

Redan nu finns tandanlag i käkarna. Det är inte så långt kvar tills du får träffa ditt barn och inom det första året börjar tandsprickningen.

 

 

 

Såhär förändras DIN tillvaro (Mamman):

Nu ökar du förmodligen i vikt med ungefär 225 gram i veckan. Eventuellt har också din aptit ökat. Det är helt OK att ge efter då och då, men försök hitta ett hälsosamt alternativ om du ständigt vill äta skräpmat.

Det kan vara svårt att se bortom födelsen, men det är bra att ta reda på lite om bebisar i förväg. Till exempel kanske du inte riktigt vet hur en nyfödd ser ut, eller så behöver du en snabbkurs i blöjbyte. Sätt er ner tillsammans och gör er egen frågesport i bebiskunskap!

Du kanske har märkt förändringar i underlivet. Det är vanligt att få ökade flytningar eftersom slemhinnorna har ökad blodttillförsel. Att behöva gå på toaletten oftare är också vanligt under graviditeten och glöm inte att du är mer mottaglig för urinvägsinfektion. Prata med barnmorskan om du misstänker blåskatarr. Du kan också få blödningar från anus, särskilt om du fått hemorrojder. Följ våra tips om hur du undviker förstoppning för att förebygga.

Hittills har du förmodligen ökat i vikt med mellan 5,5 och 7 kg, men från och med nu kommer du att öka snabbare i vikt – räkna med strax under ett kvarts kilo per vecka. Det är vanligt och helt normalt att få sug efter specifik mat och ökade (men inte blodblandade) flytningar.

 

 

Såhär ser min mage ut idag:
(Glömde sätta tillbaka piercingen efetr gårdagens UL)

 

Själv mår jag sådär...

Jag har ju haft ett väldigt envist förkylning som suttit i i över 2 veckor som helt och hållet sugit musten ur mig, men idag är första dan jag känner mig bättre med det. Jag har inte kräkts på 3 dagar, men typiskt nog gjorde jag ju det igår på sjukhuset...

 

Illamående, kräkningar, trötthet, viktuppgång och allt som kommer med en graviditet stör mig inte för fem öre, det är oron som är jobbigast. Det känns som att jag aldrig får njuta av det här riktigt, eftersom oron tar över så mycket.

Just när jag tänker att allting är så bra och allt känns okey så händer det något som gör att jag tappar fotfästet igen.

Hela tiden denna tunga oro för förtidig födsel ligger bakom mig. Och nu menar jag inte vecka 30 +, utan att jag är rädd att det ska sättas igång närsom, och att jag då kommer att förlora mitt lilla hjärta.

 

 

Jag tar en dag i taget och försöker att ta det så lungt som jag kan. Men efter minsta lilla känning så tror jag att något är på tok, att något håller på och händer, för jag visste ju inte med pojkarna heller att jag hade öppnat mig 4 cm. Så jag försöker tänka och känna efter om det fanns några signaler på det och i sånt fall vilka?

Men som sagt- illamående och allt det där tar jag 100000 gånger om, bara jag slipper vara orolig.

Det blir bra det här, visst? Det bara måste det.

 

 


Kommentarer
Postat av: Helena H

Håller alla tummar o tår för att allt ska gå bra med lilla bebisen. Och det tror jag att det kommer att göra. :)
Ha det bäst.
Kram från Söderhamn

2012-09-10 @ 15:40:01
Postat av: Madeleine

fin mage, håller tummarna att bebis vill stanna länge i magen.

kram från madde

2012-09-11 @ 12:57:31
URL: http://madeleine82.blogg.se
Tack för att Du tar dig tid <3
Kommentera inlägget här:

Vad heter Du?
Är Du här ofta?

E-postadress: (publiceras ej)

Har du en blogg? Adress här, så hittar jag till dig :)

Kommentar:

Trackback