Vecka 31 + 0

Tills bebisens huvud sjunkit ner i bäckenet (kring 37 veckor om du är förstföderska och oftast inte förrän det är dags att föda, om du är omföderska), är det vanligt att vara andfådd. Orsaken till detta är, att livmodern nu är så stor att den trycker uppåt på diafragman, som spelar stor roll i din andning. Vila hjälper, så försök att ta det lugnt. Vila kan även vara bra om bebisen verkar vara liten för sitt stadium.

Får du ont i ryggen av din växande mage? Undvik tunga lyft och välj skor med låga klackar, för att minska belastningen på dina uppluckrade ligament. Många kvinnor får ont i höfterna längre fram i graviditeten och hos vissa luckras bäckenligamenten upp så mycket, att de inte längre håller ihop benen i bäckenet ordentligt. Det kallas foglossning, eller bäckensmärta och kan vara mycket smärtsamt.

Om du och din partner börjar bli nervösa inför förlossningen, kan det vara lugnande att gå igenom det ni har diskuterat i föräldragrupperna och träna andningstekniker om ni har fått några. Något annat ni kan göra som förberedelse, är att gå igenom listan av smärtlindringsalternativ och bestämma vilka som ni vill ska användas om de behövs och i vilken rangordning. Hur känner du inför ryggbedövning, till exempel – eller vill du hellre använda lustgas?

 
Bebisen väger ungefär 1,5 kg nu, ser mer och mer ut som en nyfödd bebis och är ungefär 41 cm lång. Bebisens kropp, armar och ben fortsätter att rundas av i takt med att underhudsfett tillkommer – och ser äntligen ut att vara i proportion till huvudets storlek.

Det börjar bli lite trångt därinne och det är möjligt att fosterrörelserna ändrar karaktär. Men så länge bebisen fortsätter vrida och sträcka på sig, så vet du att allt står väl till. Bebisen har massor av växande kvar innan den föds – allra minst 900 gram.

Bebisens inre organ fortsätter att utvecklas och mogna och nu kissar den, vilket är bra träning inför livet utanför. Benmärgen har tagit över produktionen av röda blodkroppar från levern.

Du har förmodligen gått upp i vikt 1,3-1,8 kg denna månad. Det är helt normalt att gå upp kring 450 g per vecka under sista trimestern, eftersom bebisen går igenom en sista växtspurt inför födseln.

Såhär ser min mage ut just nu:
Nu ljuger jag, jag kunde inte få in bilden här på datorn, skickar in den via mobilen snart istället
 

Kommentarer
Tack för att Du tar dig tid <3
Kommentera inlägget här:

Vad heter Du?
Är Du här ofta?

E-postadress: (publiceras ej)

Har du en blogg? Adress här, så hittar jag till dig :)

Kommentar:

Trackback